Турция започна вчера поетапното откриване на огромен международен финансов център

...
Турция започна вчера поетапното откриване на огромен международен финансов център
Коментари Харесай

Истанбул става Дубай за международните финанси

Турция стартира през вчерашния ден поетапното разкриване на голям интернационален финансов център в Истанбул, който, по думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, цели да издигне турския мегаполис до " висшата лига " в тази област наред с градове като Ню Йорк, Лондон и Дубай, осведоми БНР.

С откриването на първия стадий на плана за Истанбулски финансов център (IFC) от през вчерашния ден стартира да действа секторът, където се обитават банките.

ИСТАНБУЛСКИЯТ ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР

Изграден с инвестиция от към 65 милиарда турски лири (3,3 милиарда долара), центърът се чака да обезпечи през идващите 15 години доходи в размер на 250 милиарда $ и добавена стойност в размер на 130 милиарда $, написа през днешния ден турският щемпел. IFC си слага за цел да трансформира Истанбул в конкурентна дестинация за интернационалните финансови институции и вложители и да поддържа растежа на турската стопанска система. Той разполага с 1,3 млн. кв. м офис площи, търговски център с повърхност 100 000 кв. м, център за конференции за 2100 души, петзвезден хотел с повърхност 30 000 кв. м и паркинг с потенциал над 26 000 автомобила.

Изграждането на центъра стартира през 2013 година, откакто държавното управление реши да реалокира водещите институции на страната, в това число централната банка, държавните банки и фондовата борса в Истанбул. Центърът е основан с концепцията да сплоти банки от държавния и частния бранш, компании за ръководство на активи, брокерски компании, застрахователни компании, турски и интернационалните финансови институции.

Истанбулският финансов център (IFC) може да помогне на мегаполиса да сътвори връзки сред финансовите пазари в света, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по откриването на центъра. " Вярваме, че Истанбул, който в предишното е служил както за географски, по този начин и за търговски мост сред Изтока и Запада, има капацитета да откри същата връзка сред финансовите пазари през днешния ден ", добави той.

IFC е ръководен от Държавния върховен фонд на Турция и е създаден в съгласуваност с Министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата. В него ще работят 50 хиляди души, а броят на посетителите дневно се чака да бъде към 100 хиляди.

" Центърът на тежестта на международните финанси от ден на ден се измества от запад на изток. В този подтекст засилващата се комерсиална конкуренция сред Азия и Европа и геополитическото състояние на нашата страна отварят нови прозорци на благоприятни условия за Истанбул ", сподели Ердоган и добави, че " същинската стойност на този център и това какъв брой стратегически и визионерски е планът, ще бъдат разбрани по-добре през идващите години ".

И в действителност, наподобява не всички в Турция през днешния ден ликуват от новината, че Истанбул ще се мери с Дубай или Лондон в интернационалните финанси. Докато проправителствените вестници излязоха с гръмки заглавия като " Сърцето на парите ще тупти в Истанбул " ( " Хюриет " ), " IFC издига Турция във висшата лига " ( " Йени акит " ) и " Съперник ни е Лондон " ( " Тюркийе " ), опозиционният щемпел побърза да подсети за неволите на елементарните турци, борещи се с висока инфлация и понижен витален стандарт. В. " Джумхурийет " разгласява на първата си страница през днешния ден подигравка на угрижени мъж и жена, съзерцаващи " небостъргач " от сметки и разноски, с надпис " най-високият финансов център в Европа ".

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР В ДУБАЙ

Международният финансов център в Дубай (DIFC), в чийто съперник се стреми да се трансформира Истанбулският финансов център, е основан през 2004 година Районът на центъра разполага с ултрамодерни офис площи, търговски обекти, кафенета и заведения за хранене, художествени галерии, жилищни жилища, публични зелени площи и хотели.

DIFC дава благоприятни условия за правене на бизнес със 72 страни с население от към 3 милиарда души и Брутният вътрешен продукт от 8 трилиона $, отбелязва Блумбърг. Дубайският център се концентрира изключително върху Близкия изток, Африка и Южна Азия. Официалната валута в него е доларът, а формалният език е британският. Една от притегателните характерности на DIFC е опцията за 100-процентова задгранична благосъстоятелност. Инвеститорите са привлечени и от това, че фирмите в зоната на финансовия център са освободени от корпоративен налог за период до 40 години.

DIFC, чиято цел е да обезпечи на вложителите безвредна капиталова среда, се ръководи от набор от специфични закони, които са самостоятелни от правната система на Обединените арабски емирства, показва още Блумбърг. Споровете, зараждащи в този финансов център, се вземат решение по закони, учредени на британското право и написани на британски език. Съдилищата на DIFC, които са формирани от съдии от разнообразни страни, се стремят да подсигуряват сигурността на интернационалните вложения. Стремейки се да завършват делата във допустимо най-кратък период, най-дългата дълготрайност на делата в съдилищата е 2 месеца.

Засега не са известни детайлности за метода, по който ще действа Истанбулският финансов център, чиято цел, съгласно информацията на уеб страницата му, е да се трансформира в кратковременен проект в районен, а в средносрочен - в световен финансов център. 

ИСЛЯМСКОТО ФИНАНСИРАНЕ

се чака да бъде един от " стълбовете " на центъра в Истанбул. През октомври м.г. турският президент показа в Истанбул Стратегия за финансиране с дялово присъединяване, така наречен ислямско кредитиране, с която, както обясниха публични представители на страната, Турция се стреми да се нарежда като водач в региона. По думите на Ердоган системата за ислямско банкиране не употребява капацитета си в Турция, където религиозната сензитивност на хората е висока.

Ислямските банки съблюдават правилата на ислямското право, които не разрешават лихварството. Затова те нямат право да отпускат заеми против рента. Вместо това те развиват комерсиална активност, а клиентите им имат дялово присъединяване в облагите и загубите от нея. Понастоящем в Турция действат общо шест ислямски банки, от които две са държавни - " Зираат банк " и " Вакъфбанк ".

Гьоксел Ашан, началник на финансовата работа на турското президентство, изясни, че системата за ислямско кредитиране е освен конструкция, която употребява спестяванията в сходство с религиозните съображения, само че и движеща мощ, която има капацитета да играе значима роля за развиването на Турция и нейната финансова самостоятелност, писа преди време в. " Дейли сабах ".

По думите на Ашан ислямското финансиране е един от двата стълба на плана за Истанбулски финансов център. Стратегията за финансиране с дялово присъединяване, изясни той, включва съответни стъпки за реализиране на стратегическа промяна, която ще разреши на ислямското финансиране да доближи " мястото, което заслужава, през 2022-2025 година ".

По данни на " Мудис " общите активи на турските банки с дялово присъединяване, така наречен ислямски банки, са се нараснали с 54 % през 2020 година, а доникъде на десетилетието се чака делът на техните активи в общите банкови активи на Турция да се удвои от 7,2 на 100, колкото е бил в края на 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР