Турция заплаши да прекъсне дипломатическите си отношения със САЩ и

...
Турция заплаши да прекъсне дипломатическите си отношения със САЩ и
Коментари Харесай

Турция заплаши САЩ, ако признаят Ерусалим за столица на Израел

Турция заплаши да прекъсне дипломатическите си връзки със Съединени американски щати и Израел, в случай че Вашингтон признае Ерусалим за столица на еврейската страна. Това разгласи президентът Реджеп Ердоган , съгласно който статутът на Ерусалим е " алена линия " за мюсюлманите.

По-рано представител на Белия дом разгласи, че президентът Доналд Тръмп към този момент отсрочва преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, само че, по думите му, решение ще бъде взето в околните дни. Преместване на посолството може да бъде тълкувано като официално признание на Ерусалим за столица на Израел от Вашингтон. Арабската лига предизвести, че това би насърчило фанатизма и насилието и няма да е от изгода за мирния развой сред израелци и палестинци. Ако Съединени американски щати признаят Ерусалим за столица на Израел, може да има съществени последици, предизвести Европейски Съюз. Съюзът поддържа решението на спора с установяването на две страни, напомня Франс прес.

Фокусът би трябвало да остане върху напъните за възобновяване на мирния развой и отбягване на всевъзможни дейности, които могат да подкопаят сходни опити, написа в публично изказване висшият представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини

В началото на лятото американският Сенат утвърди резолюция, която приканва администрацията във Вашингтон да извърши гласувания още през 1995 закон за преместването на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим. Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха осъществяването на закона като посочваха, че статутът на града би трябвало да бъде избран на договаряния сред израелците и палестинците. В края на ноември на заседание в Белия дом Тръмп показал, че е време да удовлетвори молбата на Израел.

Срещу преместването на дипломатическата задача на Съединени американски щати се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на защитата Джеймс Матис , които считат, че подобен ход може да заплаши американските дипломати и военни в Близкия изток и в страни с преобладаващо мюсюлманско население.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР