Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на големи

...
Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на големи
Коментари Харесай

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи

Турция води договаряния със Съединените щати за създаване на огромни нуклеарни централи и дребни модулни реактори (SMR), заяви върховен представител на Министерството на енергетиката на Турция, представен от Ройтерс.

" Съединени американски щати демонстрират сериозен интерес към увеличение на нуклеарния потенциал на Турция и построяването на нови централи, " съобщи Йусуф Джейлан на конференция за нуклеарна енергетика. Преговорите се водят както за съществуващи, по този начин и за нови нуклеарни мощности.

Американският дипломат в Турция, Джеф Флейк, уточни, че двете страни работят за понижаване на зависимостта на Турция от Русия.

Преговори не престават и с Южна Корея и Русия за втора нуклеарна централа в района на Синоп, както и с китайската SPIC за трета централа в Тракия (близо до България).

В момента продължава строителството на първата турска нуклеарна централа в Аккую от съветската държавна комапния " Росатом ". Турция възнамерява три четириреакторови нуклеарни централи и допълнение с модулни реактори за постигане на обща мощ от 20,000 мегавата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР