Приключи вторият етап по процедурата за енергийно ефективни системи за

...
Приключи вторият етап по процедурата за енергийно ефективни системи за
Коментари Харесай

Отделени са милиони за спестяване на електроенергия: 83 общини ще модернизират уличното осветление

Приключи вторият стадий по процедурата за енергийно ефикасни системи за улично осветяване , която се управлява от Министерството на енергетиката /МЕ/. Процедурата се финансира по линия на Механизма за възобновяване и резистентност. В рамките на поканата по процедурата бяха подадени общо 87 оферти на стойност близо 114 млн. лв. . След осъществена техническа и финансова оценка плановете на 83 общини са утвърдени и ще получат финансиране в размер на 107 558 870 лева . Подкрепата за създаване на енергийно дейно улично осветяване е част от раздел „ Нисковъглеродна стопанска система “ на Плана за възобновяване и резистентност.

„ Поехме ангажимент към общините до края на месец юни документите да бъде прегледана и позволените планове да бъдат класирани “ , напомня енергийният министър Владимир Малино в.

Предстои в най-кратки периоди след обзор на нужните документи, да бъдат подписани договорите. Срокът за осъществяване на плановете е до 15 месеца след сключване на договорите.

„ Уверен съм, че с реализацията на плановете ще се подобрят изискванията за жителите в общините и ще се понижат разноските за сила “, акцентира Малинов.

От МЕ напомнят, че с осъществяването на плановете следва да се реализира най-малко 30% икономисване на електрическа енергия . С понижаване на общинските разноски ще се обезпечи опция средствата да бъдат ориентирани към други обществени действия. Изпълнението на инвестицията ще подкрепи процеса по понижаване на излъчванията и възстановяване на енергийното ръководство, както и създаването на разнообразни концепции и внедряване на нови технологии в системите за улично осветяване . В плановите оферти се планува внедряване на системи за мониторинг на енергопотреблението и за автоматизирано ръководство на осветлението. Голяма част от общините са планували и въвеждане на възобновим енергиен източник, като част от техническите решения включват създаване на лична фотоволтаична централа с батерия за потребностите на системата за външно изкуствено осветяване.

Саниране в Бургас: Обявена е социална поръчка за 30 жилищни здания

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР