Турция ще разполага с над 20 хиляди мегавата ядрена мощност

...
Турция ще разполага с над 20 хиляди мегавата ядрена мощност
Коментари Харесай

Турция: Ще разполагаме с над 20 хил. мегавата ядрена мощност до 2050 година

Турция ще разполага с над 20 хиляди мегавата нуклеарна мощ до 2050 година, заяви министърът на енергетиката на страната Алпарслан Байрактар, обявявайки новата пътна карта на Турция в региона на енергетиката, написа турският в. " Айдънлък ".

Министърът подсети, че първата турска АЕЦ " Аккую ", която ще се състои от четири реактора, е в развой на създаване, като се чака да стартира да генерира електрическа енергия през идната година.

Байрактар разгласи, че втората атомна електроцентрала ще бъде издигната в Синоп, като подсети, че Турция възнамерява да построи и още една АЕЦ в региона Тракия.

" Междувременно, с изключение на стандартните, огромни нуклеарни електроцентрали, като " Аккую " или плануваните за Синоп и Тракия, работим в тясно съдействие с Англия и Съединени американски щати по нова технология, наречена дребни модулни реактори, които могат да се създават в по-голяма степен на локално равнище в Турция ", сподели той.

" До 2050 година Турция ще разполага с над 20 хиляди мегавата конфигурирана нуклеарна мощ. Тоест съвсем четири пъти повече от " Аккую ". Някои от тях може да са огромни електроцентрали, само че някои са дребни модулни реактори, които са доста значими, изключително за трансформацията на нашата промишленост в региона на енергетиката ", добави министърът. " Ето за какво, с изключение на огромните атомни електроцентрали, за които преговаряме с Русия, Южна Корея и Китай, тази област (малките модулни реактори) също явно е значима за нас ", уточни Байрактар, представен от Българска телеграфна агенция.

" Аккую " е първата атомна електроцентрала, която се построява в Турция. Проектът се осъществя въз основата на междуправителственото съглашение за съдействие, подписано сред Русия и Турция на 12 май 2010 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР