Турция ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички

...
Турция ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички
Коментари Харесай

Турция ще пропуска за лечение български граждани свободно и без карантина

Турция ще пропуща от 20 май 2020 година свободно всички български жители, нуждаещи се от лекуване в турски лечебни заведения, с до двама придружители без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. За това бяхме известени от Министерството на външните работи на Турция с нота, изпратена до посолството ни в Анкара.

Така, след решение на турското Министерство на здравеопазването, отпада нуждата от самостоятелно искане за позволение по дипломатически път за всеки един случай на лекуване в Турция.

Пациенти в Турция ще бъдат одобрявани в региона на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, здравната онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лекуване, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа. По суша те ще могат да влизат през България от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан-Андреево-Капъкуле “ и през Грузия - през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Сарп “.

При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се правят PCR проби за Covid-19 против възнаграждение или ще се вземат проби за PCR тест.

Болниците, в които пациентите и техните придружители ще бъдат одобрявани, би трябвало да имат публикуван от турското здравно министерство интернационален лиценз за позволение за здравен туризъм, да бъдат оборудвани с компютърна томография и магнитен резонанс.

В лиценза и документа за активност би трябвало да попадат следните специалности: гръдни болести, вътрешни заболявания, детско здраве и детски заболявания, инфекциозни заболявания и клинична микробиология. Лечебните заведения би трябвало да имат поделение за реанимация за възрастни трета фаза. За пациентите, идващи от чужбина по линия на интернационалния здравен туризъм, в болничното заведение би трябвало да има обособено помещение на обособен етаж или кулоар, тъй че да няма контакт с други пациенти или съпътстващи лица.

Пациентите, които ще бъдат одобрявани, ще бъдат регистрирани в системата за следене на пациенти на компанията „ Международни здравни услуги “ към турското здравно министерство (USHAŞ) и след авансово утвърждение ще бъдат изпращани писмени позволения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за авансово утвърждение, ще бъдат оповестени от USHAŞ.

Облекченията за приемане на жители за лекуване в Турция с изключение на за български жители, важат и за жители на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР