Турция ще получи повече от 40 милиарда долара от продажбата

...
Турция ще получи повече от 40 милиарда долара от продажбата
Коментари Харесай

Турция може да получи над $40 милиарда от продажбата на електроенергия

Турция ще получи повече от 40 милиарда $ от продажбата на електрическа енергия от АЕЦ „ Аккую “, съобщи Анастасия Зотеева, общоприет шеф на плановата компания Akkuyu Nuclear в изявление за телевизионния канал NTV.

Изграждането на първата АЕЦ в Турция се осъществя по модела build-own-operate (строй-владей-експлоатирай). В междуправителственото съглашение сред Русия и Турция цената на киловатчас електрическа енергия е закрепена на 12,5 цента. 70% от електрическата енергия от първи и втори енергоблок ще се продава на тази стойност, а 30% - на свободния пазар.

От трети и четвърти енергоблок 30% от електрическата енергия ще се търгува по 12,5 цента за киловатчас, а останалите 70% - на пазарни стойности. Така обезпечената цена на електрическата енергия е закрепена за 50% от продукцията на централата, акцентира Зотеева. След 15 години от началото на комерсиалната употреба на всеки енергоблок на оборудването Турция ще получи 20% от чистата облага. АЕЦ „ Аккую “ ще е първата атомна електроцентрала в Турция. Проектът планува построяването на четири енергоблока с реактори ВВЕР 1200 от потомство 3+. Очаква се първи енергоблок да бъде пуснат в употреба през 2023 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР