Турция се зарече да разследва всички обстоятелства около смъртта на

...
Турция се зарече да разследва всички обстоятелства около смъртта на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия призна за смъртта на журналиста Хашоги

Турция се зарече да проверява всички условия към гибелта на Джамал Хашоги, откакто Саудитска Арабия за първи път призна, че изчезналият публицист е умрял при сборичкване в консулството в Истанбул. Рияд беше подложен на интернационален напън да разкрие какво е станало, откакто Хашоги влезе в консулството на 2 октомври и повече не беше забелязан жив. След признанието обаче някои реакции не са толкоз остри, колкото се очакваше.

Джамал Хашоги е умрял след сборичкване в саудитското консулство в Истанбул. Това изясни саудитската прокуратура, откакто Рияд дни наред отхвърляше да знае нещо за изгубването.
" Предварителното следствие по изгубването на жителя Джамал Ахмед Хашоги сподели, че разногласия с хора, които е срещнал в саудитската консулство в Истанбул, са довели до сборичкване, предизвикало гибелта му ".
Уволнени са високопоставени фигури, арестувани са двайсетина саудитски жители. Не е известно къде е тялото на умрелия.

Джамал Хашоги е забелязан за последно на втори октомври, когато влиза в саудитското консулство в Истанбул за документи по отношение на идната си женитба. Неговата избраница го чака дълго да излезе и се обажда в полицията. 60-годишният публицист, прочут с рецензиите си към саудитските управляващи, живееше в непринудено заточение в Съединени американски щати. Във " Вашингтон Пост ", където той имаше графа, считат че Хашоги е погубен. Негови сътрудници благодариха за солидарността.
Фатих Йоке, турско-арабска медийна асоциация: Искаме да благодарим на нашите другари. И на всички държавници, предприемачи и политици, които се загрижиха, които преразгледаха икономическите си връзки и отхвърлиха присъединяване в Икономическия конгрес в Рияд.
Турция ще проверява случая, само че спря да упреква Саудитска Арабия за убийството. Американският президент удостовери, че няма да анулира подписаните оръжейни покупко-продажби с Рияд.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Саудитска Арабия е страховит съдружник. Но случилото се е недопустимо. Ще забележим. Те арестуваха доста хора, свързани със събитието в саудитското консулство в Турция и това е огромна първа стъпка.
Американски конгресмени настояха Вашингтон да организира свое следствие. За същото упорства и Холандия. Берлин изиска още пояснения. Англия уточни, че обмисля " последващи стъпки ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР