Турция се съгласи да внесе кандидатурата на Швеция за членство

...
Турция се съгласи да внесе кандидатурата на Швеция за членство
Коментари Харесай

Ердоган даде зелена светлина за приемането на Швеция в НАТО

Турция се съгласи да внесе кандидатурата на Швеция за участие в НАТО за ратификация в турския парламент допустимо най-скоро. Това заяви през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от турските медии и международните организации.

Швеция даде обещание да " постави старания " за актуализиране на митническия съюз на Турция с Европейски Съюз и да засилва договарянията за безвизово пътешестване в Европейски Съюз в подмяна на единодушието на Анкара да анулира ветото си върху участието на скандинавската страна в НАТО, добави Столтенберг.

Турската телевизия CNN Turk посочи, че протоколът за приемането на Швеция в НАТО ще бъде импортиран в турския парламент напълно скоро, само че евентуално ще бъде утвърден през есента, защото Меджлисът излиза в лятна почивка тази седмица.

" Швеция направи доста огромна крачка към участието си в НАТО, откакто реализира съглашение с турския президент Реджеп Ердоган ", съобщи шведският министър председател Улф Кристершон.

" Чувствам се доста добре, това беше задачата ми отдавна и считам, че постигнахме доста позитивен отговор и направихме доста огромна крачка към участието ", сподели Кристершон на конференция след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с турския президент Ердоган.

Шведският министър председател даде обещание да продължи да извършва тристранния меморандум с Турция и Финландия.

В известие, оповестено в туитър, немската външна министърка Аналена Бербок назова „ положителни вести от Вилнюс “ постигнатото с Ердоган съглашение. „ Пътят за одобрение от Турция на протокола за присъединение на Швеция в НАТО най-сетне е открит “, сподели тя.

Американският президент Джо Байдън приветства решението на Реджеп Ердоган. В изказване, публикувано от Белия дом, Байдън добави, че е подготвен да работи с Ердоган за подсилване на " защитата и сдържането в Евро-атлантическата зона ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР