Турция се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НАТО.

...
Турция се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НАТО.
Коментари Харесай

Ясно послание към Путин. Турция се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НАТО

Турция се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НАТО. Новината беше обявена първо от президента на Финландия Саули Нийнистьо и беше доказана от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и Анкара. Турция до момента беше срещу участието на двете страни в НАТО и по този начин блокираше присъединението им.

Новината за единодушието на Турция да допусне Стокхолм и Хелзинки в НАТО пристигна след среща на Саули Нийнистьо, премиерката на Швеция Магдалена Андершон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник преди срещата на върха на страните от НАТО в Мадрид. Трите страни подписаха меморандум, с който удостоверяват поддръжката си за общата си сигурност.

„ Конкретните стъпки за нашето приемане в НАТО ще бъдат контрактувани със съдружниците през идващите два дни, само че това решение в този момент е неизбежно “, се споделя в изказване на Саули Нийнистьо .

„ Решението изпраща ясно обръщение към президента [на Русия Владимир] Путин: Вратата на НАТО е отворена “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг . По думите му следва 30-те страни членки да насочат публична покана към Швеция и Финландия да се причислят към Алианса. След това парламентите на страните членки би трябвало да ратифицират решението. Това може да отнеме към година.

желанието си да аплайват за участие в НАТО през май тази година. Това се случи след началото на непредизвиканата съветска военна експанзия против Украйна. До този миг двете страни водеха политика на неутралитет.

Кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки обаче не можаха да се придвижат до момента поради. Тя ги упрекна, че одобряват на територията си членове на кюрдски групировки, които Анкара счита за терористични. Критиката беше ориентирана главно към Швеция. За да се причислят нови страни към НАТО, всички страни членки би трябвало да са съгласни.

По думите на Столтенберг подписаното съглашение сред Турция, Швеция и Финландия планува двете страни да засилят работата си по настояванията на Турция за изгонване на хипотетични кюрдски бойци. Двете страни ще одобряват законови промени, които ще втвърдят метода им към Кюрдската работническа партия (ПКК) и ще се откажат от възбраната си за продажба на оръжия в Турция.

Споразумението значи „ цялостно съдействие с Турция в битката против ПКК и обвързваните с нея организации “, написа офисът на турския президент в изказване.

Решението идва при започване на срещата на върха на страните от НАТО в Мадрид. Очаква се на нея да бъдат взети решения за усилване на военната помощ за Украйна и за увеличение на военното наличие в Източна Европа. Освен това страните от Алианса би трябвало да одобряват тактика за идващото десетилетие, която ще бъде с фокус върху Русия и Китай.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР