Турция, Румъния и България планират да подпишат споразумение през януари

...
Турция, Румъния и България планират да подпишат споразумение през януари
Коментари Харесай

България, Турция и Румъния създават група за разчистване на мини в Черно море

Турция, Румъния и България възнамеряват да подпишат съглашение през януари за взаимен проект за почистване на плаващите в Черно море мини вследствие на войната в Украйна, сподели в събота турският министър на защитата Яшар Гюлер след месеци на договаряния сред съдружниците от НАТО.

Черноморските страни Турция, Румъния и България се срещнаха с публични лица от Грузия, Полша и Украйна още през април 2022 година, с цел да обсъдят разчистването на мините след нахлуването на Русия в Украйна.

Министрите на защитата от трите страни също организираха диалози по проекта на среща на НАТО в Брюксел през октомври и в Анкара предишния месец, до момента в който работеха за завършване на самодейността. 

Говорейки пред кореспонденти на среща в Анкара, Гюлер сподели, че " Тристранната самодейност " към този момент ще включва единствено Турция, Румъния и България и техните министри на защитата възнамеряват да проведат гала по подписването в Истанбул на 11 януари.

" Поради войната сред Украйна и Русия има сложени мини както в украинските, по този начин и в съветските пристанища. Те от време на време се откъсват и доближават до нашите проливи ", сподели Гюлер. " Нашите кораби за неутрализиране на мини ще правят непрекъснати патрули до точката, където свършват (морските) граници на Румъния ", добави той, представен от " Ройтерс ".

Англия съобщи предишния понеделник, че ще трансферира два минни кораба на Кралския флот на украинския флот, до момента в който основава нова морска отбранителна коалиция дружно с Норвегия, с цел да подкрепи укрепването на морските интервенции на Украйна.

Турция, която поддържа положителни връзки както с Киев, по този начин и с Москва, също работи с Организация на обединените нации, Украйна и Русия за възкръсване на черноморската самодейност за зърно, от която Москва се отхвърли по-рано тази година, макар че няма обществени признаци за прогрес в тези договаряния. 
ТЕМА преди 57 минути 816 преди 2 часа 892 преди 12 часа 5609
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР