Турция разкритикува неприемливата и възмутителна подкрепа, която бъдещите нови членове

...
Турция разкритикува неприемливата и възмутителна подкрепа, която бъдещите нови членове
Коментари Харесай

Защо Турция не иска Швеция и Финландия в НАТО?

Турция разкритикува " неприемливата и възмутителна " поддръжка, която бъдещите нови членове на НАТО Швеция и Финландия оказват на кюрдската войнствена формация ПКК, съобщава " Ройтерс ".

Позицията на Анкара може да усложни разширението на Алианса, така като членството изисква единомислеща поддръжка от всички 30 страни членки, каквато е и Турция.

" Проблемът е, че тези две страни намерено поддържат и се ангажират с ПКК и ОЗН (кюрдските Отреди за отбрана на популацията в Сирия - бел. ред.). Това са терористични организации, които всеки ден нападат нашите войски ", съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу преди среща с сътрудниците си от НАТО в Берлин.

Затова е неприемливо и възмутително, че нашите другари и съдружници поддържат тази терористична организация, акцентира той и добави, че това са въпроси, по които Анкара би трябвало да приказва със своите съдружници от НАТО, както и с Швеция и Финландия.

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединение към Алианса.

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто прикани за търпение и за метод стъпка по стъпка в отговор на изненадващата турска опозиция против участието.

Съединените щати и Германия вече оповестиха, че " мощно поддържат " Швеция и Финландия за участие в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след рецензиите от Турция.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР