Турция работи за постигане на енергийна независимост, както и за

...
Турция работи за постигане на енергийна независимост, както и за
Коментари Харесай

Планът на Турция за енергийна независимост и трансформация в следващите 30 години

Турция работи за реализиране на енергийна самостоятелност, както и за голяма промяна през идващите 30 години, съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар, като уточни, че Анкара ще се концентрира върху създаването на няколко енергийни източника, с цел да отговори на националните си потребности.


" Турция е страна, чието търсене на сила непрестанно нараства. Затова нашият главен приоритет е да осигурим сигурността на доставките по резистентен метод. На второ място, за жалост, както знаете, във връзка с енергетиката Турция е подвластна от външни източници ", съобщи Байрактар пред шефовете на медийното бюро в Анкара.


" Към днешна дата ние внасяме съвсем 70% от източниците, които назоваваме първоначални енергийни източници. Днес Турция е 92% подвластна от външни източници, що се отнася до суровия нефт. Внасяме 99% от природния газ ", добави той, представен от „ Сабах “.

Министърът акцентира, че по този метод откритията в региона на планината Габър, както и търсенията в други региони, са извънредно скъпи.

" Трябва да отговорим на възходящото търсене и да понижим зависимостта от външни източници ", сподели Байрактар, като акцентира, че това би трябвало да стане по допустимо най-конкурентния метод, като в същото време се съсредоточат върху потреблението на локалните запаси.

Друга цел е до 2053 година Турция да стане въглеродно неутрална, повтори министърът, като напомни, че Анкара се причисли към Парижкото съглашение за климата, което е първото всеобхватно съглашение за изменението на климата, изискващо от страните, които го ратифицират, да лимитират увеличението на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий и да сведат излъчванията на парникови газове до нула до 2050 година

" Това значи, че през идващите 30 години са нужни радикални промени във всички области - от превоза до постройките, от индустрията до селското стопанство и енергетиката. Електрическите транспортни средства да вземем за пример ще се употребяват необятно, а потреблението на електрическа енергия ще се усили във всички области. "

Байрактар обаче акцентира, че битката с изменението на климата не е отговорност единствено на министерството на енергетиката, а изисква промени във всички области, в това число вложения, претовареност и произвеждане. Сферата на енергетиката също изисква дълготрайно обмисляне, добави министърът, като даде образец с АЕЦ " Аккую ", чийто живот ще бъде към 80 години.

По сходен метод стопанската система също се въздейства от енергетиката.

" Една от главните задънени улици в стопанската система на Турция е дефицитът, а една от главните аргументи за този недостиг, за жалост, е вносът на сила - външната взаимозависимост, която споменахме. През 2022 година осъществихме импорт на стойност 96,5 милиарда $, защото цените на петрола и природния газ в света се покачиха фрапантно. Невъзможно е да се трансформира стопанската система с подобен огромен енергиен импорт ", сподели Байрактар.

В този обсег министърът засяга и диверсификацията на капиталовия портфейл в енергетиката и привличането на задгранични вложители.

" В момента имаме планове на стойност 200 милиарда $, някои от които би трябвало да бъдат стартирани и финализирани до 2035 година, други ще стартират и приключат в този интервал, а някои от тях ще бъдат готови в този интервал. Сред тези планове са възобновимите енергийни източници, нуклеарната енергетика, търсенето на естествен газ/нефт, инфраструктурата за естествен газ/нефт и електрическа енергия, както и плановете за междусистемни връзки ", уточни министерството.

" Искаме да подготвим правната, финансовата и техническата инфраструктура, нужна за тези планове. Ето за какво главната ни цел за новия интервал е да стартираме и изпълним нов развой на вложения и промени в енергетиката. "

Потенциал на възобновимите енергийни източници


Турция разполага с голям запас и капацитет в региона на възобновимите енергийни източници, посочи министърът, като съобщи, че възобновимата сила може да способства за голям брой области, в това число за облекчаване на възходящото търсене на сила в страната, понижаване на зависимостта от задгранични източници и понижаване на излъчванията за задачите й, свързани с изменението на климата.

" В региона на възобновимите енергийни източници желаеме да използваме вятърната сила на сушата и в морето. През идния интервал имаме за цел да построяваме почти 1500 мегавата вятърни планове всяка година. До 2035 година имаме план за офшорни вятърни съоръжения с мощ 5000 мегавата. Има сериозен капацитет в Мраморно море и към Черно море ", сподели Байрактар. " Тези 1500 мегавата ще доближат конфигурирана мощ от 30 000 мегавата във вятърната енергетика на Турция с в допълнение нарастване на мощността с към 18 000 мегавата през идващите 12 години. "


Отново слънчевата сила също е една от областите, които министърът си слага за цел да развие в допълнение.

" Трябва да активираме най-малко 3000-3500 мегавата новоинсталирана мощ годишно; т.е. сложили сме си за цел до 2035 година да увеличим в допълнение мощността с почти 40 000 мегавата. Докато вършим това, желаеме локалните и задграничните вложители да видят турския пазар. Въпреки че тези вложения си заслужава да се вършат даже единствено за националното търсене, допустимо е да се изнасят и в разнообразни елементи на света ", добави той.

Министърът обърна внимание и на енергийната успеваемост, която по сходен метод би съдействала за задачите на Турция, като в същото време понижи излъчванията.

" Най-простият метод за понижаване на излъчванията е ефикасното потребление на силата, както при производството, по този начин и при потреблението, в жилищата, индустрията и други области ", сподели Байрактар.

Турция е на пето място в Европа и на 12-то в света по конфигурирана мощ на възобновими енергийни източници и на седмо място в Европа и на 12-то в света във връзка с конфигурираната мощ на вятърна сила, разгласи още той.

Нови нуклеарни планове

Ядрената сила е нужна за нисковъглеродните стопански системи, сподели Байрактар като разгласи, че първата централа в Турция - АЕЦ " Аккую " – е получила първата партида нуклеарно гориво тази година.

" Аккую " е най-голямата нуклеарна строителна площадка в света; четири реактора се издигат по едно и също време. Ще стартираме да произвеждаме електрическа енергия през идната година ", сподели той.

АЕЦ " Аккую " се построява от съветската държавна компания за атомна сила " Росатом " в провинция Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие. Компанията има 99,2% дял в плана, чиято стойност се прави оценка на към 20 милиарда $ (388,53 милиарда турски лири), което го прави най-голямата инвестиция в историята на Турция, осъществена на един обект. През 2010 година Турция и Русия подписаха междуправителствено съглашение за построяването на централата. Основите на първия реактор бяха положени през април 2018 година, а строителството на втори, трети и четвърти блок стартира надлежно през юни 2020 година, март 2021 година и юни 2022 година Турция стартира да възнамерява и построяването на втора централа в провинция Синоп на Черно море и на трета в Тракия.

Освен тези стандартни огромни нуклеарни централи Анкара води договаряния със Съединени американски щати и Обединеното кралство за дребни модулни реактори.

" До 2050 година Турция ще разполага с конфигурирана нуклеарна мощ от над 20 000 мегавата. С други думи, тя ще бъде съвсем с размерите на четири „ Аккую “. Някои от тях може да са огромни електроцентрали, а други - дребни модулни реактори, които са доста значими за трансформацията на нашата промишленост в региона на енергетиката ", продължи министърът.

Турция води договаряния с Русия, Южна Корея и Китай за втората и третата си атомна централа, сподели Байрактар. Анкара си сътрудничи и с Франция по „ Аккую “ като трета страна в наблюдението.

Нефт, природен газ

През последните няколко години в Турция се следят и обилни вложения и открития в региона на петрола и природния газ, защото страната се стреми да развие търсенето на локални източници за по-нататъшно понижаване на зависимостта от чужбина.

" Ежедневно в Турция консумираме почти 1 милион барела недопечен нефт. Досега посрещаме към 8% от този недопечен нефт със лични средства, т.е. Turkish Petroleum (TP) създава забележителна част от него, само че имаме и дребни локални и задгранични производители ", сподели Байрактар. " С откритието в Габар се надяваме, че през тази година ще увеличим тази цифра до 100 000 барела на ден. Целта е до края на 2024 година тази цифра да се усили до 200 000 барела, което значи, че Турция ще задоволява 20% от личните си потребности. "

Нефтът, открит в Габар, е с високо качество, акцентира министърът.

С разбирането, че " географията е орис, само че външната взаимозависимост не е ", министърът показва да се употребяват оптимално наличните източници и да се търси по-нататък.

„ Габар беше регион, в който не можеше да се вършат търсения, защото беше обиден от тероризъм, само че в този момент се отвори прозорец на опциите “, сподели Байрактар. По сходен метод, създавайки лична флотилия от четири сондажни кораба от 2016 година, Турция развива тази тактика в Средиземно море.

" През тази година ще прокопаем нови проучвателни сондажи в регионите, които се насочват към Хаккари. Очакванията ни в този смисъл са огромни ", добави министърът, като съобщи, че въпреки откритието в Габър да е огромно международно изобретение, то ще задоволи единствено 20% от националните потребности на Турция, което изисква още 80% нови източници.

Байрактар също по този начин загатна източната провинция Шърнак като маршрут на петролния преход.

" Шърнак в действителност е един от международните направления за пренос на нефт. Петролът, приближаващ от Северен Ирак или Киркук, минава през Шърнак и доближава до Джейхан, а оттова отива на международните пазари. Надявам се, че той още веднъж ще бъде значимо място за рандеман на нефт. "

Друга цел е турските компании да се трансфорат в световни играчи, които ще работят в разнообразни области като Азербайджан, Африка, Либия и Ирак.

Турция като енергиен център

Разположена в район, прилежащ на почти 60% от потвърдените международни ресурси от петрол и природен газ, Турция се стреми да се трансформира в център за систематизиране на силата.

" По отношение на сигурността на доставките ние се стремим да продължим връзките си със съществуващите страни и да увеличим още повече връзките си с други ", сподели Байрактар.

" Русия ни доставя с газ. Азербайджан и Иран също. Но ние създадохме доста значима инвестиция в инфраструктурата, значима инфраструктура за полутечен природен газ (LNG). Може би 10% от турския пазар се обезпечават от американски компании за полутечен природен газ. Така че има разнообразни други възможности, които ние също желаеме да подобрим ", сподели той, като уточни, че Ирак също има капацитет като различен източник на газ.

Руският президент Владимир Путин за първи път предложи основаването на газова база в Турция през октомври като средство за пренасочване на доставките от развалените газопроводи " Северен поток " и изнасянето им на европейския пазар - концепция, която президентът Реджеп Тайип Ердоган поддържа.

Ердоган съобщи, че съветските и турските енергийни управляващи ще работят дружно, с цел да дефинират най-хубавото място за евентуалния газоразпределителен център, като добави, че районът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, наподобява е най-хубавото място.

В Турция се намират седем интернационалните газопровода за природен газ.

Министърът посочи, че Турция играе значима роля за сигурността на доставките в Европа, изключително след съветската инвазия в Украйна.

Байрактар съобщи също, че съдействието с Израел може да се възобнови в тази област, защото на дневен ред е визитата на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

" В региона на енергетиката не желаеме да ограничаваме съдействието си единствено до природния газ. В енергетиката може да има съдействие в разнообразни области, само че газът е тематика, която в прочут смисъл може да бъде флагман на този бизнес ", добави той.

Байрактар съобщи, че енергетиката може да реши споровете и вълненията в района.

Обиколка на Персийския залив

През последните години Турция също по този начин стартира политика на районно нормализиране, като усъвършенства връзките си с страни като Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Саудитска Арабия и Армения.

В рамките на тази активност съдействието с страните от Персийския залив в няколко области се усили. Президентът Ердоган, дружно със забележителна делегация, ще пътува до Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ, надлежно от 17 юли.

" Енергетиката ще бъде една от най-важните точки в дневния ред на визитата. Това са областите, в които можем да осъществяваме огромни планове. Проектите включват нуклеарни, вятърни, слънчеви и инфраструктурни планове ", съобщи Байрактар.

" През последните две-три седмици работим интензивно с ОАЕ. Ще подпишем нови съглашения. Разглеждаме енергийните си връзки с тях на равнище стратегическо партньорство ", заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР