Турция промени реториката си по отношение на руската инвазия в

...
Турция промени реториката си по отношение на руската инвазия в
Коментари Харесай

Турция затваря Босфора за Путинова Русия

Турция промени реториката си във връзка с съветската инвазия в Украйна, наричайки я „ война ”. Това значи, че Анкара може да затвори Босфора за съветски кораби, базирайки се на Конвенцията от Монтрьо, предадоха „ Дейли Сабах ” и „ Ройтерс ”, съобщи Факти.

„ Турция ще приложи всички разпореждания на Конвенцията от Монтрьо по транспарантен метод “, съобщи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, Турция, членка на НАТО, има надзор над проливите Босфор и Дарданелите, свързващи Средиземно и Черно море. Пактът дава на Анкара пълномощието да контролира преноса на военни кораби и да затваря проливите за задгранични военни кораби по време на война, или когато е застрашена.

Турция отвори опцията за сходен ход, наричайки съветската инвазия в Украйна " война ". Киев няколко пъти прикани Анкара да блокира съветските кораби да навлизат в Черно море, откъдето Москва предприе офанзива по южното крайбрежие на Украйна. Най-малко шест съветски военни кораба и една подводница минаха през протоците на Турция този месец.

„ Сега не са няколко въздушни удара, обстановката в Украйна публично е война... Ние ще използван Конвенцията от Монтрьо “, сподели Мевлют Чавушоглу. Балансирайки своите западни задължения и тесни връзки с Москва, Анкара през последните дни назова съветската офанзива неприемлива, само че до неделя не определяше обстановката в Украйна като война. Докато изграждаше тясно съдействие с Русия в региона на защитата и енергетиката, Анкара също продаде военни дронове на Украйна и подписа съглашение за взаимно произвеждане на повече, което ядоса Москва. Турски представители означиха, че страната ще продължи да поддържа териториалната целокупност и единството на Украйна. Турция се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия, на анексирането на Крим през 2014 година и във връзка с Грузия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР