Турция придава голямо значение на развитието на връзките с тюркоезичните

...
Турция придава голямо значение на развитието на връзките с тюркоезичните
Коментари Харесай

Ердоган: Още сега да се започне работа по доставки на туркменски газ на западните пазари

Турция придава огромно значение на развиването на връзките с тюркоезичните страни, включително посредством Организацията на тюркските страни, съобщи турският президент Реджеп Ердоган, обръщайки се към участниците на тристранната среща на високо ниво Турция -Туркменистан - Азербайджан в Авазе, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Ердоган означи, че скорошното и пълноценно участие на Туркменистан, който сега има статут на наблюдаващ, в Организацията на тюркските страни ще се трансформира в нов източник на мощ за организацията.

По думите на турския водач съдействието сред страните е изключително значимо на фона на провокациите и рецесиите на съвремието.

Ердоган означи, че руско-украинската война е раздрусала продоволствената и енергийната сигурност в света, а следствията на протичащото се в Украйна в една или друга степен усещат върху себе си всички страни, включително с растеж на инфлацията.

От самото начало на рецесията в Украйна аз заявявах, че войната не може да има победител, а мирът да има губещи. Справедлив мир може да бъде реализиран само посредством разговор, съобщи турският президент.

Ердоган обърна внимание на посредническите старания на Анкара за Украйна, което разреши да има замяна на военнопленници и което откри път за " съглашението за зърното ".

Моят разговор с президента Владимир Путин и Володимир Зеленски продължава в това направление. Надявам се, че ние ще можем да реализираме договореност за преустановяване на огъня, което ще отвори път за дългогодишен мир, съобщи турският президент.

Турският водач засегна тематиката за съдействието в енергийната сфера. Необходимо е още в този момент да стартира работа за доставки на туркменски газ на западните пазари, сподели Ердоган. Той означи, че Турция е подготвена също на съдействие с Туркменистан и Азербайджан по отношение на създаването на нефтегазовото находище " Достлуг " в Каспийско море.

Освен това Анкара е подготвена да разиска с Туркменистан и Азербайджан тематиката за импорт на електрическа енергия в Турция. Ердоган акцентира също смисъла на развиването на транспортни коридори, включително на " Лапис Лазули ", като принос за районната сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР