Турция претегля“ предложения от страна на талибаните и на други

...
Турция претегля“ предложения от страна на талибаните и на други
Коментари Харесай

Турция преценява предложения на талибаните за летището на Кабул

Турция „ претегля “ оферти от страна на талибаните и на други за безвредна употреба на летището на Кабул, откакто ислямистката формация се върна на власт в Афганистан.

Коментарът на външния министър Мевлют Чавушоглу се появи часове, откакто Катар заяви, че работи с талибаните за отваряне отначало на летище Кабул „ колкото може по-скоро “.

Турция също взе участие в договарянията, само че изрази угриженост за това кой ще дава отговор за сигурността на нейния личен състав в столицата на Афганистан след изтеглянето на американските войски.
 Мевлют Чавушоглу: И дума не може да става Турция да одобри още бежанци Мевлют Чавушоглу: И дума не може да става Турция да одобри още бежанци
Европа би трябвало да си извлече поучения от Сирийската война и да не допусне филантропичната рецесия в Афганистан да се трансформира в бежанска, преду...

„ Има оферти от талибаните и други страни за съдействие с нас. Ние обмисляме тези оферти “, сподели Чавушоглу на взаимна конференция с холандската си колежка Сигрид Кааг.

„ Но най-важно е обезпечаването вътре и към летището. “

Катар и Турция са близки районни съдружници, които взеха преднина в интернационален проект с директни договаряния с талибаните през последните седмици.

Първоначално Турция преговаряше с Вашингтон и с талибаните да обезпечи сигурността на летището, заяви Агенция Франс Прес.

Но Анкара изтегли целия си контингент от 500 неучастващи в бойни дейности свои бойци предишния месец.
 Ердоган: Остават подозрения за сигурността в Афганистан Ердоган: Остават подозрения за сигурността в Афганистан
Президентът Реджеп Тайип Ердоган приветства умерените изказвания на талибаните, само че акцентира, че подозрения не престават да съществуват, осо...

От тогава Турция декларира, че е подготвена да обезпечи професионални и механически услуги като обработка на багажа на летището, с цел да помогне за обновяване на гражданските полети.

Но талибаните публично отхвърлиха предлагането на Анкара турски неучастващи в бойни дейности бойци да обезпечат сигурността на летището.

„ До момента талибаните споделят, че желаят те самите да обезпечават сигурността “, сподели Чавушоглу.

„ Но сигурността би трябвало да бъде такава, че да вдъхва доверие на интернационалната общественост “.

Чавушоглу добави, че Турция приема концепцията частни компании да отговорят за сигурността на летище Кабул.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР