Турция поема контрола в Сирия след изтеглянето на САЩТурските власти

...
Турция поема контрола в Сирия след изтеглянето на САЩТурските власти
Коментари Харесай

Турция поема контрола в Сирия след изтеглянето на САЩ

Турция поема контрола в Сирия след изтеглянето на Съединени американски щати
Турските управляващи ще се заемат с ръководството на освободените от ИД територии, както и с елиминирането на останалите екстремисти. Това заяви в. "Вашингтон пост", цитирайки източниците си в американската президентска администрация.

Според тях, домакинът на Белия дом Доналд Тръмп и турският водач Тайип Ердоган, по време на телефонен диалог на 14 декември предходната година, са се договорили Турция да поеме отговорността за битката с ИД в Сирия, както и за ръководството на освободените от бойците територии на републиката. Помощникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джон Болтън излезе с нова тактика, предвиждаща "изтеглянето на американските войски от Сирия и прехвърлянето на отговорността към Турция", изяснява вестникът.

Анкара желае Вашингтон да разоръжи кюрдските въоръжени сили, ситуирани в Сирия, които Съединени американски щати са подготвили и снабдявали с всичко належащо за битката с ИД. Турция също по този начин упорства Съединените щати да дават въздушна и логистична поддръжка на турските сили и на съюзническите сирийски опозиционни сили, които възнамеряват да стартират битката против бунтовниците след изтеглянето на Съединени американски щати.

Следващата седмица турските управляващи ще показват своите "съображения и очаквания" за "все още неразрешената ситуация" пред американската делегация, отбелязва вестникът. Един от главните въпроси в дневния ред ще бъде бъдещето на воюващите против ИД кюрдски формирования, които Анкара смята за терористи.

На 19 декември Тръмп разгласи решението си да стартира изтеглянето на американски войски от Сирия. Той изясни това с обстоятелството, че успеха над ИД в Сирия е извоювана и това е единствената причина, заради която американските сили са там. Според американски чиновници изтеглянето ще отнеме от 60 до 100 дни. В същото време Пентагонът акцентира, че акцията против ИД не е групировката." /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР