Турция планира да започне изпълнението на строителни проекти за втората

...
Турция планира да започне изпълнението на строителни проекти за втората
Коментари Харесай

Турция планира строежи на още две атомни централи в идните пет години

Турция възнамерява да стартира осъществяването на строителни планове за втората и третата атомни електроцентрали в страната до пет години. Министърът на енергетиката и естествените запаси на републиката Алпарслан Байрактар ​​съобщи това в изявление за вестник Sabah.

„ Русия, Южна Корея и Франция демонстрират интерес към плана за създаване на втората атомна електроцентрала в черноморската провинция Синоп. Преговорите с Китай по плана за строителство на третата атомна електроцентрала в Тракия, в европейската част на Турция, не престават от доста години. Искаме да подготвим междуправителствени съглашения и да ги изпратим за утвърждение в Народното събрание ", сподели министърът, като напомни, че съглашението за АЕЦ " Аккую " е подписано през 2010 година и са били нужни от три до пет години за подготовка на плана, приемане на разрешителни и осъществяване на подготвителна работа на терена.

„ Планираме в интервала от 2023 година до 2028 година да бъдат получени лицензи за втора и трета атомни електроцентрали и да стартира процесът на полагане на основите “, сподели министърът. Капацитетът на централите в Синоп и Тракия се чака да бъде сходен на атомната централа в Аккую. Мощността на всеки блок в нея ще бъде 1200 MW.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР