Турция планира да провокира военна кризаПрез септември Гърция официално предупреди

...
Турция планира да провокира военна кризаПрез септември Гърция официално предупреди
Коментари Харесай

За гръцко-турската война вътре в НАТО

Турция възнамерява да предизвика военна рецесия

През септември Гърция публично предизвести Европейски Съюз и НАТО за опасността от война с Турция. Водещи европейски и американски медии пишат, че в рамките на НАТО назрява война сред двете страни-членки на този боен блок.

Die Welt написа: „ На хартия Турция и Гърция са съдружници. Но в близкото минало тези две страни неведнъж са стояли на ръба на война. Между другото, хартата на НАТО не регламентира дейностите на членовете на блока при положение на война сред членовете на организацията “.

Както оповестява Асошиейтед прес, гръцкото държавно управление е предизвестило НАТО и Европейски Съюз за опасността от спор с Турция, като е изпратило писмо до сътрудниците на страната от НАТО и Европейски Съюз, както и до ръководителя на Организация на обединените нации, при започване на септември, с молба публично да осъждат изказванията на турските публични лица и допускат, че продължаващото двустранно напрежение може да ескалира в открит боен спор.

На 6 септември гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис назова неприемливи заканите от Турция, както и опитите й да сложи под въпрос суверенитета на страната. Ден по-късно гръцкият външен министър Никос Дендиас, след диалози с френския си сътрудник Катрин Колона в Атина, сподели, че Турция се пробва да върне часовника обратно и да съживи Османската империя, като уточни " картите, които отбелязват гръцките острови като турски ". (По мнението на Анкара тези острови са под гръцка окупация).

След резултатите от тези договаряния Франция разгласи, че ще вземе страната на гърците и посредством устата на външния си министър им даде обещание помощ: „ Франция ще бъде на страната на Гърция и Кипър при положение на опасност за техния народен суверенитет “.

Турция и Гърция към този момент бяха покрай въоръжен спор през 80-те и 90-те години на предишния век, а също и преди две години, когато разногласията за въглеводородите и статута на редица острови пламнаха с нова мощ. Тогава гръцката войска е вдигната по паника поради дребния остров Кастелоризо, за който претендират турците. През февруари гръцкото външно министерство към този момент стачкува пред Турция поради изказвания, които слагат под подозрение нейния суверенитет над островите.

Т. нар. „ Егейски въпрос “, който включва спор за правата върху водите на Егейско море, още веднъж беше на дневен ред, откакто в интернет се появи фотография на съдружника на Р. Ердоган и член на ръководещата коалиция Девлет Бахчели, който държи карта, на която гръцките острови са обозначени като турска територия. Гърците дефинираха това като " изключително нападателен предизвикателен акт ".

Въпреки това, даже след февруарския митинг на гръцкото външно министерство, Ердоган не спря да се стеснява в изразите си: в края на май, на тържествена гала в чест на годишнината от завладяването на Константинопол, той съобщи, че задачата на Турция е да си връща всички сфери на въздействие, в това число Пелопонес и Атина. А в обществените мрежи той даде обещание на Гърция „ драматичен край “. И напълно неотдавна турският президент заплаши Гърция, че бойците му може да се " появят през нощта ".

В допълнение към сходни изказвания на високо равнище, нарасналата интензивност на границата също провокира безпокойствие измежду гърците: турците организират военни учения едно след друго (в края на май гръцките въоръжени сили още веднъж бяха приведени в нараснала бойна подготвеност заради Efes 2022 година ), а гръцките управляващи в средата на лятото започнаха да трансферират военна техника в региона на река Марица.

И на фона на всичко това турците изпращат още един изследователски транспортен съд до крайбрежията на Гърция - през август профилирания транспортен съд „ Абдулхамид Хан “ стартира сондажи в Източното Средиземноморие...

Гърците са обезпокоени и от неведнъж нараствания (според гръцката полиция) турски незаконни имигранти на островите, за които се претендира от Анкара. Например в граничния район Еврос техният брой единствено през 2010 година се е нараснал с 371,94% по отношение на миналата година!

В резултат на това още през октомври 2010 година гръцкото министерство на гражданската отбрана изиска от Европейски Съюз да изпрати граничен патрул за отбрана на гръцко-турската граница от незаконни мигранти, след което на 2 ноември беше ситуиран отряд от 175 експерти на Frontex в град Орестиас покрай гръцко-турската граница.

През същия месец Wikileaks разгласява отчет на американския дипломат в Анкара Джеймс Джефри, който допуска, че Турция възнамерява да предизвика военна рецесия, с цел да нахлуе в Еврос.

Интересът на турските управляващи към изострянето е обвързван на първо място с идните избори. Според социологическите изследвания през юни 2023 година Ердоган може да загуби на втори тур от всеки претендент, който влезе в този тур с него.

Проблемите на стопанската система, инфлацията и възходящото неодобрение на народа блокират всевъзможни външнополитически победи на неоосманистите. Съответно " дребната победоносна война " е много подобаваща за превръщане на обстановката. Особено с подобен не изключително мощен съперник като Гърция. Първите стъпки в тази посока към този момент са направени.

На 28 август Анкара упрекна Атина, че е изстреляла ракети С-300 против турски самолети по време на разследваща задача. Две седмици по-късно, на 10 септември, Анкара още веднъж упрекна Атина, че е обстрелвала транспортен съд, пътуващ в интернационалните води, на 11 благи от турския остров Бозджаада, и изиска " съществено следствие " на случая.

В първата десетдневка на септември записаният в Съединени американски щати 19FortyFive писа, че война сред Турция и Гърция може да стартира по виновност на Ердоган. Според създателите на обявата повода за войната в Средиземно море сред страните от НАТО може да бъде излизането отвън надзор на вътрешнополитическата обстановка в Република Турция: „ Ако Ердоган реши, че е жертван да загуби изборите с марж, прекомерно огромен, с цел да бъде преодолян с машинация, той ще предизвика рецесия и ще разгласи изключително състояние в страната. “

В момента създателите, коментиращи обстановката, по някаква причина, най-много считат, че никой не се нуждае от пълномащабна война сред Турция и Гърция, в това число Ердоган. В същото време съгласно тях се чака ескалация на дълготраен спор и гранични конфликти сред страните: нещо „ такова “, което може да провокира военна неуравновесеност като потопен транспортен съд, свален аероплан, „ героично “ издигнато знаме на някой остров в Егейско море и така нататък Въпросът е дали страните в назряващия боен спор сред Турция и Гърция ще се задоволят с такава дреболия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР