Турция планира да изпрати военни кораби в морето край курорта

...
Турция планира да изпрати военни кораби в морето край курорта
Коментари Харесай

Напрежението между Анкара и Атина се покачва заради това, което ще се случи в Егейско море

Турция възнамерява да изпрати военни кораби в морето край курорта Кушадасъ и по този начин да попречи на ученията, които Гърция приготвя. Това оповестява БГНЕС, цитирайки в. “Джумхуриет “.

Анкара блокира също с учения опита на Гърция и гръцката кипърска администрация да започват изследвания за въглеводородни залежи в Средиземно море.

Така назрява рискът разногласията и проблемите към изключителната икономическа зона в Средиземно море, зародили сред Турция и Гърция и Южен Кипър /гръцката част на острова/, да се пренесат в Егейско море.

Началото на гръцките учения може да провокира още веднъж опълчване на съдружниците, този път в Егейско море. Гърция възнамерява учението да обхване 4 разнообразни региона на Егейско море. Единият от тях стартира от гръцкия остров Тасос и стига до границите на Турция. Друго поле на дейностите е на запад от турския полуостров Чанаккале, съгласно турските управляващи тази рискова непосредственост е опасност за територията й. Третият подготвителен регион е на запад от гръцките острови Лесбос и Хиос. Обаче четвъртата зона на ученията стартира от южната част на остров Хиос и е доста близо до турското крайбрежие – до южната част на полуостров Чешме и доближава до залива на Кушадасъ.

Именно тъй като тази зона е в непосредствена непосредственост до турските териториални води, Анкара няма да остане безучастна.

Обръща се внимание на обстоятелството, че по този метод маршрутът сред залива на Кушадасъ Съаджик и пристанището на Лебедос ще бъде изцяло затворен.

Между двете съюзнически страни са налице съществени проблеми като континенталния спор, въпроса за въздушното пространство и други, а Турция се опълчва на гръцките искания за островите.

В случая, поради директната непосредственост на зоните за гръцките учения до турска територия, Анкара ще изпрати военни кораби в морето.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР