Турция планира да изпрати роувър до Луната към края на

...
Турция планира да изпрати роувър до Луната към края на
Коментари Харесай

Турция с амбициозна програма за кацане на Луната

Турция възнамерява да изпрати роувър до Луната към края на десетилетието благодарение на личен, издигнат в страната ракетен мотор, който за първи път ще полети до спътника на Земята в тестова задача през 2023 година

По време на конференцията за световно проучване на космоса (GLEX) 2021 година в Санкт Петербург, Русия, Сердар Хюсеин Йълдъръм, президент на Турската галактическа организация (TUA), показа детайлности за галактическата стратегия на страната, която беше публично разкрита от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган през февруари тази година.

Луноходът, който ще бъде изстрелян през 2028 или 2029 година, съгласно Йълдъръм ще кацне меко на Луната и ще събира научни данни на нейната повърхнина.

Ракетата, която ще изведе роувъра до Луната, ще бъде създадена в страната, като ще употребява хибриден мотор, който сега се създава в Турция, споделя Йълдъръм. За да се увери, че е подготвена за изстрелването на роувър, първообраз на ракетата ще отлети до Луната още в края на 2023 година, в случай че всичко върви по проект.

„ Възнамеряваме да използваме личния си мотор, с цел да достигнем до Луната “, споделя Йълдъръм. „ Но в началото нашите галактически кораби ще бъдат извеждани на ниска околоземна орбита с интернационално съдействие. “

Според информация на турската Анадолска осведомителна организация, задачата през 2023 година ще извърши жестоко кацане на Луната, което ще помогне на турските учени да съберат данни, с цел да приготвят мекото кацане в края на 2020-те години.

Турция също по този начин възнамерява да изпрати турски жител на Международната галактическа станция през идващите години за осъществяване на научни опити.

„ Опитваме се да завършваме договарянията си със страните участнички в МКС “, споделя Йълдъръм. „ След няколко месеца те ще бъдат финализирани и ще стартираме подготвителния развой. “

Турската национална галактическа стратегия, оповестена през февруари тази година, също планува основаването на локален турски космодрум и развиването на вътрешна районна сателитна система за позициониране и синхронизиране.

Турция започва своята Космическа организация през 2018 година Според уеб страницата на немския информативен оператор Deutsche Welle. Ходът беше подложен на критика по това време, защото се организира на фона на икономическа рецесия. Поддръжниците обаче настояват, че галактическата стратегия може да стимулира откривателите и учените да останат в страната, вместо да търсят благоприятни условия за реализация в чужбина. Подробности за бюджета на галактическата стратегия към момента не са разкрити.

При триумф галактическата стратегия ще разреши на Турция да се причисли към извънреден клуб от единствено няколко страни, способни сами да реализират комплицирани планове за галактическо проучване. Обявяването на галактическата стратегия през февруари се състоя в същия ден, когато задачата Емирейтс Марс, на районния противник – Обединени арабски емирства, сполучливо навлезе в орбита към Червената планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР