Турция отложи за неопределено време заседание с Швеция и Финландия

...
Турция отложи за неопределено време заседание с Швеция и Финландия
Коментари Харесай

Турция не пуска Швеция в НАТО, Финландия поиска отлагане на преговорите

Турция отсрочи за неопределен срок съвещание с Швеция и Финландия по процеса на присъединението на двете скандинавски страни към НАТО. Срещата беше планувана за началото на февруари. Необходима е пауза в договарянията с Турция, съобщи финландският външен министър. Часове по-рано той прикани Хелзинки да обмисли независимо присъединение към Пакта без Стокхолм. Серия от митинги в Швеция, в това число обществено изгаряне на Корана пред турското посолство, разгневиха турския водач Ердоган. Той съобщи, че страната му няма да поддържа кандидатурата на Стокхолм за Пакта, оповестява Българска национална телевизия.
Прочетете още
Необходимо е спиране от няколко седмици на договарянията за НАТО с Турция, тъй че " трите страни да видят къде ще слегне прахът след актуалната обстановка ", съобщи финландският външен министър Пека Хаависто. Той настоя, че страната му и Швеция ще влязат в НАТО дружно и в този момент няма нужда от бързане в преговорния развой с Турция. Часове по-рано в изявление той съобщи, че Финландия би трябвало да обмисли опцията да се причисли към Алианса настрана от Швеция.

" Относно участието в НАТО, ще обединя моето изказване и позицията на външния министър, като заявя: Продължавайте да следите топката, само че не бъдете самата топка. Трябва да го приемем умерено и наподобява, че ще би трябвало да изчакаме произвеждането на избори в Турция. ", сподели президентът на Финландия Саули Нийнистьо.

Вотът там беше изтеглен с месец по-рано за 14 май. Турция дефинира като " безусловно недопустимо " решението на шведските управляващи да не попречат на крайнодесен политик да изгори обществено копие на Корана. Анкара упорства Стокхолм да се дистанцира от Кюрдската работническа партия ПКК, оповестена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Евросъюза. Турция желае и депортиране на критици на президента Ердоган и кюрди, които упреква в тероризъм.

" Не очаквайте поддръжка от нас. Ако толкоз доста обичате и защитавате членовете на терористични организации и врагове на Исляма, то тогава ще посъветваме шведите да оставят отбраната на страната си на тези хора. ", съобщи Реджеп Ердоган.

Американската дипломация осъди като непоносим акт изгарянето на Корана от крайнодесен деятел, само че не изключи бойкот против единството на НАТО.

  " Частно лице, подбудител, някой, който умишлено желае да раздалечи наши близки сътрудници - Турция и Швеция, някой, който умишлено желае да повлияе върху диалозите за присъединение на Швеция и Финландия към НАТО ”, съобщи представителят на държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс

Двете скандинавски страни аплайваха в НАТО заради опасения за сигурността си в светлината на съветската инвазия в Украйна. Турция отсрочи за неопределен срок съвещание на непрекъснатия комитет на представители на трите страни. От лятото в този формат се прави оценка осъществяването на уговорките на Швеция и Финландия, дефинирани в меморандум, подписан от двете страни и Турция в края на юни по време на срещата на НАТО в Мадрид. Едва след подписването на този документ Анкара подвигна ветото си за присъединение на двете скандинавски страни към Алианса. Одобрение още не е дала и Унгария.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР