Турция отхвърли като предубедено и незаконно решението на ЕС за

...
Турция отхвърли като предубедено и незаконно решението на ЕС за
Коментари Харесай

Анкара: Планът за санкции на ЕС е предубеден и незаконен

Турция отхвърли като " предубедено " и " нелегално " решението на Европейски Съюз за правене на лист на лица, против които може да бъдат приложени в отговор на сондажните действия на Анкара в Средиземно море.
Турция е в спор с членовете на Европейски Съюз Гърция и Кипър поради енергийните запаси в Източното Средиземноморие, напомня Агенция Франс Прес.
Анкара провокира Атина поради морските територии в района, като неколкократно изпраща транспортен съд за изследване на газ в противоречиви води.
" Ние отхвърляме пристрастното и нелегално мнение, което трябваше да бъде включено в заключенията на срещата на върха на Европейски Съюз от 10 декември след натиска на взаимност и несъгласие ", се споделя в изказване на турското външно министерство.
След срещата на върха в четвъртък Съветът на Европейски Съюз реши да изготви лист с имената на турски жители, по отношение на които да бъдат наложени наказания.
Франция, Гърция и Кипър настояха за дейности против страната Турция, само че други страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Италия и Полша, се опълчиха на налагането на необятни наказания или ембарго на сътрудник от НАТО.
Европейският съюз разгласи рано в петък, че е решил да наложи спомагателни наказания против турски жители и компании по отношение на дейностите на Турция в Източното Средиземноморие.
Медиите разгласиха част от окончателната декларация за Турция, реализирана след многочасови договаряния.
В нея се твърди, че Турция е подхванала едностранни дейности и провокации и ескалира реториката си против Европейски Съюз.
" Европейският съвет удостоверява стратегическия интерес на Европейски Съюз от развиването на съдействие и взаимноизгодни връзки с Турция. Предложението за позитивна стратегия сред Европейски Съюз и Турция остава на масата, при изискване че Турция покаже подготвеност да предизвиква същинско партньорство със съюза и неговите държави-членки и за разрешаване на разликите посредством разговор и в сходство с интернационалното право “, се споделя в документа.
Подчертава се значимостта на поддържането на отворени канали за връзка сред Европейски Съюз и Турция и се заявява, че Европейски Съюз ще продължи да дава финансова помощ на сирийците в Турция.
 Борисов и Меркел блокирали глобите на Европейски Съюз против Турция, разкрива Euractiv Борисов и Меркел блокирали глобите на Европейски Съюз против Турция, разкрива Euractiv
Германия и България са били гласовете измежду страните от Европейски Съюз, които блокирали глобите против Турция на срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък...
Лидерите на Европейски Съюз разпоредиха на Съвета да се споразумее за спомагателни наказания въз основа на решението от 11 ноември 2019 година по отношение на ограничаващи ограничения по отношение на противозаконни сондажи от Турция в Източното Средиземноморие, написа още в документа.
Върховният представител на Европейски Съюз Жозеп Борел и Европейска комисия би трябвало да показват отчет за настоящото положение на политическите, икономическите и комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Турция, както и за инструментите и опциите за метода на деяние.
В декларацията се осъжда откриването на част от изоставения град Вароша (Мараш), наблягайки, че резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да се съблюдават.
Призовава се Борел да показа предложение за многостранна конференция по въпросите на Източното Средиземноморие.
В момента работят самостоятелни наказания на Европейски Съюз за нелегално сондиране в териториалните води на Кипър в Източното Средиземноморие. През ноември Европейски Съюз удължи тези наказания с една година - до 12 ноември 2021 година В санкционния лист за нелегално сондиране към този момент са включени двама турски жители. Според Европейски Съюз те дават отговор за планирането и ръководството на сондажните действия в Източното Средиземноморие, за които не е имало позволение от Кипър. Мерките включват възбрана за влизане на тези лица в Европейски Съюз и заледяване на активите им.
 Европейски Съюз най-сетне се реши на наказания против Турция поради газовите сондажи Европейски Съюз най-сетне се реши на наказания против Турция поради газовите сондажи
Лидерите на Европейски Съюз се договориха за първата стъпка към налагане на наказания против Турция в отговор на търсенето на газ от Анкара в гръцки и...
БГНЕС напомня, че в навечерието на европейската среща на върха Шарл Мишел съобщи за неналичието на позитивна динамичност в дейностите на Турция в Източното Средиземноморие. Той акцентира, че Европейски Съюз чака по-стабилни и предсказуеми връзки с Турция, само че е подготвен да употребява инструментите, с които разполага, в случай че няма позитивни промени.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли опасността от наказания.
" Турция не се интересува изключително от каквото и да е решение за наказания, което ще бъде взето от Европейски Съюз, " сподели той.
" Европейски Съюз в никакъв случай не се е отнасял с нас почтено. Европейски Съюз в никакъв случай не е спазил каквото и да е заричане, което ни е дал, само че ние постоянно оставахме търпеливи и към момента сме търпеливи, ”, акцентира Ердоган.
* Инфо:АФП, Сабах, превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР