Турция остро осъди решението на израелския Кнесет да приеме закон,

...
Турция остро осъди решението на израелския Кнесет да приеме закон,
Коментари Харесай

Турция осъди решението на Израел да се самоопредели като държава на израелския народ

Турция остро осъди решението на израелския Кнесет да одобри закон, определящ страната като страна на израелския народ. По-рано в четвъртък от външното министерство в Анкара настояха Вашингтон да не бави изгонването на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън окачестви стъпката като „ расистка “ и прикани интернационалната общественост да реагира против тази неправда, която се случва пред очите ѝ. По думите му, решението накърнява правата на израелските араби.

По-рано министерството на външните работи на Турция дефинира даването на право на самоопределяне само на евреите като артикул на „ остаряло и дискриминационно мислене. “

Според решението на израелския парламент ивритът е разгласен за формален език, а на арабския, който до момента се ползваше със същата мощ, се отрежда специфичен статут. Около 18% от популацията на Израел са палестински араби.

Междувременно в четвъртък сутринта представителят на външното ведомство в Анкара Хами Аксой съобщи във връзка диалозите сред турски и американски представители по въпроса, че Вашингтон би трябвало да спре да забавя Турция по повод предаването на живеещия зад океана свещеник Фетуллах Гюлен. Коментарът беше изработен във връзка 2 години от настояването за екстрадиция на Гюлен, апетитен от управляващите в Анкара за уредник на опита за прелом през лятото на 2016 година /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР