Турция обвини Съединените щати, че се опитват да пренапишат историята

...
Турция обвини Съединените щати, че се опитват да пренапишат историята
Коментари Харесай

Турците са бесни от думите на Байдън, Гърция и Армения ликуват

Турция упрекна Съединените щати, че се пробват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид. Турското външно министерство привика американския дипломат в Анкара и разгласи, че позицията на Вашингтон е провокирала рана в връзките сред двете страни, която мъчно може да бъде излекувана, съобщи БНР.

От улиците на Истанбул до най-високите етажи на властта турците са единни в гнева си от решението на американския президент Джо Байдън да заеме страната на Армения, Франция, Германия, Русия и редица други страни, които признават, че през Първата международна война е осъществен арменски геноцид. „ Няма да приемем от никого уроци по нашата лична история “, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Джо Байдън стана първият американски президент, който употребява думата геноцид в годишното изказване във връзка годишнината от клането сред 1915 и 1917 година. В опит да смекчи идната гневна реакция на Турция, в петък Байдън беседва по телефона с турския си сътрудник Реджеп Ердоган и двамата се договориха да се срещнат очи в очи по време на срещата на върха на НАТО през юни. Самият Ердоган в обръщение до арменския патриарх в Истанбул съобщи, че „ трети страни “ се пробват да политизират продължаващия към този момент един век спор дали е осъществен геноцид.

В Армения министър председателят Никол Пашинян приветства изказването на Джо Байдън. В обява във Facebook Никол Пашинян съобщи, че това е мощна стъпка към правдивост и историческа истина. По-късно Пашинян разгласи, че подава оставка. Причината не е обвързвана с арменския геноцид, а с политическата рецесия в страната, провокирана от спора с Азербайджан в Нагорни Карабах. На 20 юни в Армения ще се проведат парламентарни избори.

В Гърция посрещнаха с задоволство признаването на арменския геноцид от страна на американския президент Джо Байдън. Арменската общественост в Солун организира проява в памет на починалите преди 106 години в тогавашната Османска империя. Лидерите на гръцките партии приветстваха изказването на американския президент, който призна за геноцид репресиите против над един милион арменци в Османската империя. " Този акт е измежду най-черните страници на историята ", съобщи водачът на опозицията Алексис Ципрас.

" Признаване на арменския геноцид е най-малкото, което може да се направи, с цел да не се повтарят закононарушенията от предишното ", разяснява водачът на гръцките социалисти Гениматас. Арменската общественост в Солун, която е най-многобройната в Гърция, организира проява в памет на жертвите. Символът на града Бялата кула беше осветлен в цветовете на арменското знаме. Към демонстрацията се причислиха и доста гърци, които не са арменци, като възпламениха хиляди свещи в центъра на града, с цел да почетат паметта на убитите. Някои от арменците в Гърция споделиха пред медиите, че разискват опция за всеобщи претенции за обезщетение от Турция за гибелта на техни родственици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР