Турция обмисля да разположи руските зенитно-ракетни системи С-400 по южното

...
Турция обмисля да разположи руските зенитно-ракетни системи С-400 по южното
Коментари Харесай

Bloomberg: Четири източника разкриха къде Турция ще разположи руските С-400

Турция обмисля да разположи съветските зенитно-ракетни системи С-400 по южното си крайбрежие, наоколо до региона, в който нейните военни кораби съпровождат сондите, проучващи за въглеводороди, оповестява Bloomberg, представена от Фокус, като се базира на четири разнообразни източника, осведомени с въпроса.

Далекобойните С-400, които ще бъдат доставени в границите на няколко седмици, ще усилят фрапантно военните благоприятни условия на Турция в Източното Средиземноморие, където тя е забъркана в спор с члена на Европейския съюз Кипър по отношение на контрола над залежите на природен газ в крайбрежните води на острова, настояват неназовани събеседници на американската организация.

Средиземноморието не е единственото обсъждано място и се преглеждат и други благоприятни условия, показват още източниците. Ако бъде утвърдено, южното разполагане ще изпрати мощно обръщение към противниците и съдружниците на Анкара, че тя е решена да отбрани своята сигурност и стопански ползи, прибавят те.

Говорителите на турското държавно управление не дадоха отговор на апелите за коментар. Късно в четвъртък, Съветът за национална сигурност на страната акцентира в изказване, че: „ Турция ще продължи активността си в сходство с интернационалното право и няма да разреши да бъде сложена пред свършени обстоятелства в Източното Средиземноморие “.



Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът Доналд Тръмп да обсъдят С-400 по време на срещата на високо ниво на Г-20 в Япония идващия месец. Съединени американски щати заплашиха да наложат наказания на Анкара, в случай че продължи с ракетната договорка, като показаха угриженост, че прибавянето на съветски хардуер в армията на членката на НАТО Турция може да даде опция на Москва да събере сериозна военна информация. Вашингтон също по този начин предизвести, че турските упоритости да стартират офшорни сондажни интервенции в зона, декларирана от Кипър като изключителна икономическа зона, „ рискува да покачат напрежението в района “.

„ Турция преглежда С-400 като възпиращ фактор, с цел да отбрани енергийните си ползи в Източното Средиземноморие, където ескалиращото напрежение може да заплаши връзките на Турция със Съединени американски щати “, съобщи Мехмет Сейфетън Ерол, началник на изследователския институт в Анкара ANKASAM, „ Тя се усеща все по застрашена в Средиземноморието от поддръжката на Съединени американски щати и Израел за Кипър “.

Защо съветските ракети разделят Турция и Съединени американски щати:

Министърът на защитата Хулуси Акар сподели предходната седмица, че към момента се работи за установяване на мястото, където могат да бъдат ситуирани ракетните системи. През април военният министър уточни, че С-400 може да се употребява за отбрана на столицата Анкара, комерсиалния център на Истанбул, южната авиационна база "Инджирлик " или неидентифицирано промишлено оборудване. Неназованото местонахождение може да бъде първата атомна електроцентрала в Турция, която Русия строи в Аккую на средиземноморското крайбрежие, настояват източници на „ Блумбърг “.

Русия не е поставяла никакви условия за това, къде Турция може да разположи системите, съобщи Игор Коротченко, началник на основания в Москва Център за разбор на международната оръжейна търговия. „ Турция е суверенна страна. Ердоган може да ги разположи, където изиска “.

Ролята на Русия

С-400, известна съгласно идентификацията на НАТО като SA-21 Growler, има модерни радари и е предопределена да пази въздушното пространство против самолети, употребявани от страните в западния боен алианс. Най-главното измежду опасенията на Съединени американски щати е, че съветската система може да бъде употребена за събиране на данни за качествата на изтребителите F-35. Турция отхвърли да анулира договорката с Москва и разполагането на С-400 на средиземноморския бряг може да изплаши другите страни в района, които разполагат с F-35, в това число Англия и Израел.

Разполагането на системите в Турция ще означи още един триумф в напъните на съветския президент Владимир Путин да усили ролята на Москва в Близкия Изток. „ Възможността С-400 да бъдат ситуирани в Аккую е много огромна “, съобщи Абдула Агар, турски анализатор по въпросите на сигурността. „ Това е решение, което може да обезпечи сигурността на нуклеарната централа в сходство със съдействието сред Турция и Русия и да даде преимущество в жестоката енергийна конкуренция в Източното Средиземноморие “.

За някои от военните и цивилните водачи на Турция историята също оказва въздействие. Те горчиво си спомнят осакатяващото американско оръжейно ембарго, наложено откакто Турция нахлува в северната част на Кипър вследствие на опит за прелом, целящ обединяването на острова с Гърция през 1974 година.

През миналото десетилетие край крайбрежията на Египет, Израел и Кипър бяха открити обилни количества природен газ, в това число от Exxon Mobil Corp., което провокира очаквания за основаване на районен енергиен център. Все отново фирмите се борят да преодолеят дългогодишни политически и правни спънки и да намерят жизнеспособни експортни пазари, оставяйки вложителите в алтернатива, дали компаниите могат да осъществят своя капацитет.

Международно приетото държавно управление на Република Кипър даде лицензи за изследване няколко офшорни блока, някои от които са в оспорвани води, което провокира закани от Турция, възразяваща против едностранните сондажи на Кипър, без съглашение за шерване на приходите от всевъзможни находки.

Турция желае морските граници в региона да бъдат закрепени, с цел да се защитят правата й, както и тези на страната на турците киприоти, която единствено Анкара признава. „ Турция има най-дългата крайбрежна линия в Източното Средиземноморие и чака страните в района и отвън нея да се преценяват с правата на турците киприоти ", съобщи Акар пред задгранични военни аташета на борда на турска фрегата по време на огромно военноморско обучение на 25 май.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР