Турция няма да изгони руските дипломати от страната. Нямаме намерение

...
Турция няма да изгони руските дипломати от страната. Нямаме намерение
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма да гони руските дипломати

Турция няма да изгони съветските дипломати от страната. Нямаме желание да постъпваме като Европейски Съюз /има се поради решението на редица страни членки за изпъждане на съветските дипломати, бел. ред./. Това е декларирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган в самолета на връщане от срещата във Варна пред групата турски публицисти, които го придружаваха, написа в. " Миллиет ", представен от Българска телеграфна агенция.

Запитан дали му е бил оказан напън по този проблем на срещата във Варна, Ердоган не е дал отговор непосредствено.

" Нашето външно министерство съобщи тази ни позиция както пред НАТО, по този начин и пред Европейски Съюз. Ние никога няма да постъпваме като тях. Това, че някои страни направиха стъпки в поддръжка на тези изказвания /за отравяне на Скрипал от Москва/ не значи, че и ние ще постъпим като тях, изобщо ние никога не бихме заели сходна позиция ", сподели той.

В кореспонденцията на " Миллиет " се подчертава и на позицията на Турция за рецесията с Кипър в Източното Средиземноморие.

" Няма да отстъпим нито крачка обратно в Източното Средиземноморие ", подчертал Ердоган.

На въпрос по какъв начин Брюксел, който и преди този момент подлага на критика Турция по този въпрос, се е отнесъл на срещата във Варна, турският президент е показал:

" Няма да отстъпим от позицията по отношение на употребата на въглеводородните залежи в Източното Средиземноморие. Ние никога няма да предадем ползите на Севернокипърската турска република (СКТР, приета само от Анкара). Кипърските турци също имат право да се възползват от петролните и газовите залежи, които ще се разкрият там ", безапелационен бил Ероган.

По думите му обаче " желанията на кипърските гърци са други ".

" Те споделят, че ще възложат на която си желаят компания да изследва находищата. Ние обаче предлагаме виновните представители на северната и южната част на острова да се съберат и взаимно да решат казуса ", е споделил Ердоган, като обвинил Европейски Съюз, че не се отнася независимо към казуса.

" Важното е, че на срещата на върха във Варна имахме опция дружно да обсъдим проблемите. Специално акцентирахме върху значимостта да държим отворени каналите за връзка между тях ", е декларирал още Ердоган.

Според " Миллиет " най-важният от обсъжданите проблеми на срещата във Варна е бил този за визовата либерализация на пътуванията на турските жители, по който са били отправени съществени рецензии от страна на Ердоган към европейските водачи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР