Турция няма да допусне преминаването на бойни кораби през Босфора

...
Турция няма да допусне преминаването на бойни кораби през Босфора
Коментари Харесай

Ердоган категоричен: Няма да допуснем бойни кораби през Босфора и Дарданелите

Турция няма да допусне прекосяването на бойни кораби през Босфора и Дарданелите - това заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу. По-късно новината беше доказана и от президента Ердоган, който предизвести страните с изход на Черно море, а също и останалите, да не изпращат бойни кораби през турските протоци.

„ Както постоянно сме казвали, ние зачитаме суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Намираме съветската инвазия за неприемлива и приветстваме отхвърли на украинските ръководещи и жители да се предадат. Турция е изпълнила отговорностите си към всички организации, в които членува, в това число Организация на обединените нации и НАТО, и ще продължаваме да го вършим. Няма да вършим взаимни отстъпки със своите национални ползи, само че няма и да подценяваме задължението си да сме балансьор в района и на световно ниво. Ето за какво няма да скъсаме връзки нито с Украйна, нито с Русия “, съобщи Реджеп Ердоган.

Анкара се базира на конвенцията от Монтрьо и ще ограничи прекосяването на бойни кораби през своите териториални води. Към момента не са отправяни претенции за прекосяване на военноморска техника.

Според Ройтерс, обаче, 4 съветски кораба са в очакване на решението на Турция да ги допусне да преминат. В неделя турският президент Ердоган разкритикува дейностите на Русия в Украйна и за първи път употребява думата „ война “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР