Турция наруши споразуменията, освобождавайки задържаните командири на бойците, които в

...
Турция наруши споразуменията, освобождавайки задържаните командири на бойците, които в
Коментари Харесай

Кремъл за освобождаването на командирите на Азов: Турция наруши споразумението

Турция наруши споразуменията, освобождавайки арестуваните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния цех " Азовстал " в украинския град Мариупол, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11076
Говорителят съобщи, че съгласно изискванията на размяната на пленници бойците е трябвало да останат в Турция до края на войната. По думите му Русия не е била осведомена за освобождението им.

Президентът Володимир Зеленски се завърна през днешния ден в Украйна от Турция и докара със себе си петима командири на някогашния гарнизон в Мариупол, като съобщи, че " връща нашите герои вкъщи ".

" Украинските бойци Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те най-сетне ще бъдат с околните си ", добави той в Телеграм.

Командирите, възхвалявани като герои в Украйна, ръководеха миналогодишната защита на пристанищния град - най-големият град, който Русия завладя при нашествието си. Някои от тях бяха членове на батальона " Азов ", който Русия дефинира като неонацистки, напомня АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Хиляди цивилни жители починаха в Мариупол, когато съветските сили опустошиха града по време на тримесечната блокада. Украинските бранители се задържаха в тунели и бункери под стоманодобивния цех " Азовстал ", до момента в който през май предходната година Киев най-сетне им подреди да се предадат, напомня Ройтерс. Москва освободи някои от тях през септември при замяна на пленници, контрактувана с посредничеството на Анкара. Условията ѝ изискваха командирите да останат в Турция до края на войната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР