Турция нанася въздушни удари срещу кюрдски екстремисти след смъртоносния взрив в Анкара

...
Турската армия извърши въздушни удари срещу кюрдски екстремисти в Северен
Коментари Харесай

Турската армия извърши въздушни удари срещу кюрдски екстремисти в Северен Ирак в неделя, само часове след като Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за смъртоносния бомбен атентат в столицата при последната атака от нейния почти четири десетилетен бунт.

В изявление турското министерство на отбраната каза, че неговите военни самолети са унищожили 20 цели на ПКК, включително пещери, бункери, убежища и складове в районите Метина, Хакурк, Кандил и Гара.

„Много терористи бяха неутрализирани чрез използване на максималното количество местни и национални боеприпаси“, се казва в изявлението, което цитира правата за самоотбрана от член 51 от Хартата на ООН, за да оправдае ударите.

ПКК, която е класифицирана като терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, по-рано заяви, че стои зад взрива в неделя пред сградата на Министерството на вътрешните работи на Турция, който остави един убит и двама ранени, про-ПКК агенция Фират докладвани.

В изявление на министерството се казва, че двама нападатели са убили цивилен и са откраднали колата му преди откриването на парламента в Анкара. Съобщава се, че двама полицаи са получили наранявания, без опасност за живота.

Единият нападател се самовзриви, а другият беше „неутрализиран“, казаха от министерството.

Разследващите са открили четири различни вида оръжия, три ръчни гранати, една ракетна установка и експлозиви С-4 на местопрестъплението.

Министерството потвърди, че поне един от двамата нападатели е член на ПКК. Вторият нападател все още не е идентифициран, се казва в съобщението.

 Турските сили за сигурност отцепиха район след експлозия в Анкара в неделя. class= Турските сили за сигурност отцепиха район след експлозия в Анкара в неделя. Али Унал/AP

Кюрдите, които нямат официална родина или страна, са най-голямото малцинство в Турция, съставлявайки между 15% и 20% от населението, според Minority Rights Group International.

Части от Кюрдистан – неправителствен регион и една от най-големите нации без държава в света – са признати от Иран, където се намира провинция Кордестан; и Ирак, място на северния автономен регион, известен като регионалното правителство на Кюрдистан (KRG) или Иракски Кюрдистан.

Според Анкара ПКК обучава сепаратистки бойци и предприема атаки срещу Турция от своите бази в Северен Ирак и Сирия, където кюрдска група, свързана с ПКК, контролира големи части от територия.

 АНКАРА, ТУРЦИЯ - 01 ОКТОМВРИ: Полицейски служители инспектират района след експлозия близо до турския парламент и вътрешното министерство в Анкара, Турция на 01 октомври 2023 г. 2 терористи извършват нападение в турската столица Анкара, като 1 от тях се взривява, казва вътрешният министър (Снимка от Osmancan Gurdogan/Anadolu Agency чрез Getty Images) АНКАРА, ТУРЦИЯ - 01 ОКТОМВРИ: Полицейски служители инспектират района след експлозия близо до турския парламент и вътрешното министерство в Анкара, Турция на 01 октомври 2023 г. 2 терористи извършват нападение в турската столица Анкара, като 1 от тях се взривява, казва вътрешният министър (Снимка от Osmancan Gurdogan/Anadolu Agency чрез Getty Images) Osmancan Gurdogan/Anadolu Agency/Getty Images

Терористичните атаки в Турция бяха трагично чести в средата до края на 2010 г., когато несигурността от разкъсваната от война Сирия пълзеше на север над общата граница на двете страни.

А през ноември миналата година Анкара обвини ПКК за бомбено нападение на централен пешеходен булевард в Истанбул, при което загинаха шестима и бяха ранени десетки.

През последните години Турция провежда постоянен поток от операции срещу ПКК в страната, както и трансгранични операции в Сирия.

В обръщение към депутатите в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че Турция ще продължи борбата си срещу тероризма, „докато и последният терорист бъде елиминиран в страната и чужбина“.

Атаката в неделя отбеляза "последните трептения на тероризма" в страната, добави той.

Еяд Курди, Дуарте Мендонка, Захид Махмуд и Джошуа Берлингер от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР