Турция може да се обърне към страни като Русия, ако

...
Турция може да се обърне към страни като Русия, ако
Коментари Харесай

Ердоган скочи срещу САЩ: Ще се обърнем към Русия, ако не ни доставите F-16

Турция може да се обърне към страни като Русия, в случай че Съединени американски щати не изпълнят обещанието си да доставят изтребители F-16, съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Турция беше изключена от програмата за замяна на самолети за съдружници от НАТО, тъй като закупи от Русия система за противоракетна защита.

След нашествието на Русия в Украйна връзките сред Вашингтон и Анкара се усъвършенстваха. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа продажбата на по-стари изтребители F-16.

Конгреса не поддържа това решение заради загрижеността на водещи американски законодатели за твърдата изразителност на Турция против обичайния ѝ зложелател Гърция.

" Възможно е да набавим изтребители и от други места, Съединени американски щати не са единствените, които продават военни самолети в света. Англия, Франция и Русия също продават ", съобщи Ердоган пред кореспонденти.

Ердоган направи поредност от позитивни мнения за Русия преди плануваната среща с президента Владимир Путин в Узбекистан идната седмица.

Той упрекна Запада, че провежда " провокации " против Русия, като доставя Украйна с оръжие, и упрекна европейските наказания за енергийната рецесия на континента.

Ердоган също по този начин разкри, че е помолил Путин да предложи на Турция отстъпка за природния газ, който внася от Русия. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР