Турция координира действията си със своите съюзници, но не търси

...
Турция координира действията си със своите съюзници, но не търси
Коментари Харесай

Турция: Нямаме нужда от разрешение за операции в Сирия

Турция координира дейностите си със своите съдружници, само че не търси ничие позволение за своите интервенции по сигурността в Сирия. Това заяви Анадолската организация, като цитира представителя на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калън.

" Ние не желаеме позволение, ние просто се координираме с нашите съдружници, когато сме изправени пред опасност за националната сигурност, съобщи Калън в изявление, излъчено в неделя от катарския ефирен оператор Ал Джазира. По отношение на политическата обстановка в Сирия, несъмнено, тя остава източник на опасност и неустановеност за всички, освен за нас, само че и за Ирак, за Йордания, както и за Европа и така нататък ", добави той.

Припомняме, че предишния месец Турция започва интервенция в Северен Ирак и Сирия, която цели позиции на неразрешената от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК).

Операцията стартира дни, откакто групировката извърши бомбен атентат в Истанбул, като умъртви шестима души и рани други 81.

Ден по-рано беше обявено, че безпилотни летателни апарати на турските Военновъздушни сили са атакували ескорт на кюрдските Сили на сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Хасаке. Според телевизионния канал Al-Hadath, офанзивата е осъществена в село Санджак-Шейх в граничния регион Амуда.

" През последните години ПКК промени тактиката си. Вместо да употребяват сирийски, да речем кюрди или други, те употребяват други хора от разнообразни националности. Някак си да се прикрият ", добави Калън.

Той отхвърли изказванията, че турските въздушни удари са заплашили американските бойци, повтаряйки, че Анкара не цели цивилни, нито американски или съветски бойци.

" Имаме механизъм за унищожаване на споровете с руснаците и американците. Ние не се насочваме към съветски или американски бойци или военни постове в Сирия или където и да е другаде. Нашите цели са детайли на ПКК и им споделяме да стоят надалеч от тези детайли ", сподели той.

Относно политическата обстановка в Сирия, той сподели, че Анкара " ще продължи да поддържа законната сирийска съпротива, макар обстоятелството, че съвсем целият свят ги е не запомнил ", в това число Съединени американски щати, Европа и доста арабски страни.

Относно допустима среща сред президента Ердоган и сирийския водач Башар ал-Асад, Калън сподели: " Нямаме проекти за такава среща, само че нашият президент всъщност изпраща известие: в случай че действате отговорно, в случай че се обърнете към опасения за сигурността и да разреша на политическия развой да продължи напред, тогава може да съм подготвен да подхваща тази стъпка ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР