Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи. Това

...
Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи. Това
Коментари Харесай

Турция поиска екстрадицията на бившите граничари, застреляли бракониер край Резово

Турция желае екстрадицията на четирима някогашни български гранични служители на реда . Това стана ясно на днешното съвещание на Турския углавен съд в Къркларели.

Бившите гранични чиновници Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обвинени по дело за гибелта на турски нарушител .



Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година .

Сега някогашните граничари са оповестени за търсене с алена бюлетина от Интерпол и в случай че изоставен България, могат да бъдат арестувани, сподели турският юрист бранител на българските граничари Джошкун Молла.

" Очаква се отговор от българска страна за осъществяването или пък за неизпълнението. Министерството на правораздаването е изпратило до Интерпол настояването за задържането на четиримата български граничари .



" Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос единствено за разпит в България и изпращане на показания, а просто желаят да бъдат екстрадирани. С " алена бюлетина " са оповестени за търсене ", сподели юрист Молла.

През 2018 година Бургаския областен съд приключи наказателното произвеждане против граничните служители на реда , формирано по искане на управляващите в югоизточната ни съседка, които 10 години, откакто граничарите бяха оправдани на всички правосъдни инстанции у нас, настояха те още веднъж да бъдат разпитани.

Тогава магистратите в Бургас се позоваха на спогодбата за правна помощ сред България и Турция от 1976 година, която планува страните да одобряват без възражения присъдите по наказателни каузи, постановени в другата страна. И изрично и дефинитивно отхвърлиха да изпълнят настояванията на южната ни съседка .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР