Турция иска да продължи сътрудничеството с Русия в областта на

...
Турция иска да продължи сътрудничеството с Русия в областта на
Коментари Харесай

Ердоган: Турция иска да продължи да си сътрудничи с Русия в областта на отбраната

Турция желае да продължи съдействието с Русия в региона на защитата, в това число по бойни самолети, съобщи Ройтерс, като цитира турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на Турция е на еднодневно посещаване в Русия, където през днешния ден посети Международния авиокосмически салон МАКС 2019 край Москва и беседва с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Руският президент уточни, че вероятно взаимно произвеждане на съветска авиотехника е било измежду тематиките, които е разискал с турския си сътрудник, заяви ТАСС.

"Говорихме за съдействието за Су-35 и за допустима работа даже по новия Су-57 ", означи Путин. "Имаме доста благоприятни условия, показахме новите оръжейни системи за радиоелектронна битка. Много от показаното съгласно мен заинтересува нашите турски сътрудници, освен от позиция на пазаруване, само че и на взаимно произвеждане ", добави той. "Всъщност ние сме подготвени за това и интензивно ще обсъждаме обособени посоки ", сподели още Путин.

Създаването на зона за сигурност в региона на турско-сирийската граница ще способства за запазването на целостта на Сирия. Това съобщи съветският президент Владимир Путин.

Разбираме безпокойството на Турция, обвързвано с обезпечаването на сигурността на южните й граници, считаме, че това са законни ползи на Република Турция, уточни Путин.

По думите му по време на днешните диалози турският водач "достатъчно в детайли и заинтригувано " е разяснил позицията си по този въпрос.

Изхождаме от това, че основаването на зона за сигурност по южните граници на Турция ще бъде положително изискване за обезпечаването на териториалната целокупност на самата Сирия, акцентира президентът на Руската федерация, като означи, че Москва поддържа дейностите, ориентирани към деескалация на напрежението в тази зона.

На договаряния в Анкара на 7 август турски и американски военни представители се договориха за основаване на взаимен действен център в Турция за съгласуване на установяването на зона за сигурност в Северна Сирия.

Руският президент уточни през днешния ден, че Турция носи огромен товар, обвързван с приемането на над 3 милиона сирийски бежанци.

Всъщност нормализирането на обстановката на територията на Сирия е обвързвано с връщането на доста хора в родината им: над 300 хиляди бежанци са се върнали по родните си места, сподели Путин.

Според съветския държавен основната задача при разрешаването на сирийския въпрос е стабилизирането на ситуацията и обезпечаването на реализацията на процеса за политическо разрешаване на рецесията.

По време на диалозите ни с Ердоган главно внимание бе отделено на обстановката в Сирия. Русия и Турция тясно си сътрудничат в границите на Астанинския формат с присъединяване на Иран. Според нас този формат е най-ефективният механизъм за разрешаването на сирийската рецесия.

Смятаме, че на този стадий най-важно е да се съсредоточим върху окончателната стабилизация на обстановката "на суша ", уточни Путин.

Той сподели още, че се надява конституционната комисия на Сирия да стартира работа в най-скоро време, осведоми ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР