Турция и Франция работят по пътна карта за нормализиране на

...
Турция и Франция работят по пътна карта за нормализиране на
Коментари Харесай

Турция готова да нормализира отношенията си с Франция

Турция и Франция работят по пътна карта за нормализиране на двустранните връзки и диалозите вървят добре, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу нощес в Лисабон, заяви в. "Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че Анкара е подготвена да усъвършенства връзките си с Франция, в случай че Париж показва същата подготвеност.

Чавушоглу сподели, че е имал "много градивен телефонен диалог " с френския си сътрудник Жан-Ив Льо Дриан.

Ние се споразумяхме, че би трябвало да работим по пътна карта за нормализиране на връзките, уточни Чавушоглу пред кореспонденти след среща през вчерашния ден с португалския си сътрудник Аугущу Сантуш Силва.

Ние работим върху проект за деяние или пътна карта за нормализиране на връзките и нещата вървят добре, посочи Чавушоглу и добави, че в случай че Франция е откровена, Турция също е подготвена да възстановява връзките си с Париж.

Турция има различия с Франция във връзка с политиките за Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Публикуването на карикатури на пророка Мохамед във Франция също провокира недоволството на Анкара. Париж оглави и напъните в Европейски Съюз за налагане на наказания на Турция поради сондажните й действия в Източното Средиземноморие.

Чавушоглу сподели, че настоящето напрежение сред двете съюзнички от НАТО идва от това, че Париж изрично се опълчва на Турция след турската военна интервенция в Северозападна Сирия през 2019 година, ориентирана против сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа /СЗН/. Анкара преглежда СЗН като терористична организация, обвързвана с незаконната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Турция не е изрично срещу Франция, само че Франция е изрично срещу Турция след интервенция "Извор на мира ", сподели Чавушоглу.

Той уточни, че връзките с Европейски Съюз като цяло ще завоюват от "по-добра атмосфера ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР