Турция и Албания развиват усилено отношенията си в областта на

...
Турция и Албания развиват усилено отношенията си в областта на
Коментари Харесай

Турция и Албания подписаха редица инвестиционни споразумения

Турция и Албания развиват интензивно връзките си в региона на стопанската система, защитата и световната и районна политика, обявиха министър-председателят на Албания Еди Рама и турският президент Реджеп Тайип Ердоган в взаимно изказване за медиите след двустранната им среща в Анкара, заяви „ Албениън пост “.


Ердоган сподели, че " останките от ФETO " не престават да хвърлят " сянка върху нашите връзки ".

ФЕТО идеологически се управлява от Фетуллах Гюлен, върлия съперник на Ердоган, който от години е в заточение в Съединени американски щати.

Въпреки това Ердоган акцентира, че е доста удовлетворен да посрещне Рама, в първото съвещание на двустранния Съвет за съдействие.

" Миналата година отбелязахме 100-годишнината от установяването на дипломатически връзки. Сътрудничеството продължава ", съобщи турският президент.

По думите му на тази първа среща е била доказана решимостта да се повдигнат на по-високо равнище връзките сред двете страни.

Той изрази убеденост, че Турция и Албания са две страни, съдействали за установяването на мир и непоклатимост на Балканити.

" През идващите години ще продължим нашия разговор и съдействие във връзка с Балканите. Решени сме да задълбочим връзките в региона на защитата и военното дело. Това демонстрира и военното рамково съглашение, което беше подписано през днешния ден ", сподели Ердоган.

Той сложи акцент върху икономическото съдействие, при което изрази увереност, че задачата е размерът на търговията да доближи цифрата 2 милиарда $.

От своя страна Еди Рама сподели, че основаната за рекордно малко време от Турция болница " Фиер Мемориал " в Албания е авангард на промяната на болничната система в страната.

В речта си той напомни помощта, оказана за Турция за превъзмогване на земетресенията от 2023г., пандемията от Ковид-19, както и за признаването на независимостта на Косово в рекордно къс период.

Рама означи и 30% нарастване на броя на турските туристи в Албания.

Двамата водачи подчертаха нуждата от основаване на две страни като решение на спора в Ивицата Газа.

" Не се разисква никаква болежка и угриженост за това, което се случва в Газа. Убедени сме, че е време за преустановяване на огъня, което би трябвало да бъде обвързано с освобождението на заложниците. То би трябвало да бъде обезпечено от общите сили на 5 страни от Близкия изток и Турция ", споделиха те.

Двата държавни кабинета - турският и албанският – подписаха 6 плана меморандуми за съгласие в региона на туризма, защитата, медийната среда и други /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР