Турция е споделила данни за откритията си за въглеводороди в

Турция е споделила данни за откритията си за въглеводороди в ...

Турция обмисля сътрудничество с американски фирми за добив на газ в Черно море

Турция е споделила данни за откритията си за въглеводороди в с американските енергийни компании Chevron и Exxon Mobil за евентуално сътрудничество при добива на газ. Това сподели пред Ройтерс турски представител, запознат с въпроса, цитиран от БГНЕС.
До момента Анкара настояваше, че ще разработи самостоятелно находището с приблизително 540 милиарда кубически метра газ. Следователно всяка формална работа с американски компании би означавала промяна в Черно море, където Русия също има претенции. Турция проучва наличието на въглеводороди и в Източното Средиземноморие.
Находката в Черно море може да трансформира енергийната зависимост на Турция от Русия, Иран и Азербайджан. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е решена в крайна сметка да стане нетен износител.

Открито е ново газово находище в Черно море Открито е ново газово находище в Черно море
Турция е открила в Черно море ново газово находище с обем 135 млрд. куб. метра, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters...
Понастоящем държавата внася почти цялото количество газ, което потребява годишно. В опит да намали външната си зависимост от вноса на енергоносители, през последните години тя засили търсенето на въглеводородни ресурси край бреговете си. Страната консумира годишно между 45 и 50 млрд. куб. м газ годишно, за което плаща между 12 и 15 млрд. долара. През 2020 г. е внесла 48,1 млрд. куб. м газ, което е с 6% повече от предходната година, от които една трета е от Русия.
Ердоган е подготвен за първата си среща в понеделник с американския президент Джо Байдън. Сътрудничеството в областта на енергетиката може да помогне за смекчаване на разривите между съюзниците в НАТО, включително по отношение на закупуването от Турция на руските системи за ПВО С-400. Според високопоставения турски източник, пожелал анонимност, до момента правителството е било сдържано по отношение на чуждестранния корпоративен интерес към газовите открития.
"Но сега Exxon Mobil и Chevron са се срещнали с Turkish Petroleum Corporation (TPAO) и са получили данни относно откритието", каза служителят, позовавайки се на турската държавна енергийна компания. Засега от Министерството на енергетиката. Chevron и Exxon Mobil отказват коментар по темата.
Турция планира да започне да изпомпва газ от Черно море през 2023 г., но първо трябва да изгради офшорна тръбопроводна мрежа и съоръженията за преработка. Очаква се находището да достигне устойчив пиков добив през 2027 г.

Източник: actualno.com