Турция е споделила данни за откритията си за въглеводороди в

...
Турция е споделила данни за откритията си за въглеводороди в
Коментари Харесай

Турция обмисля сътрудничество с американски фирми за добив на газ в Черно море

Турция е споделила данни за откритията си за въглеводороди в с американските енергийни компании Chevron и Exxon Mobil за вероятно съдействие при добива на газ. Това показа пред Ройтерс турски представител, осведомен с въпроса, представен от БГНЕС.
До момента Анкара настояваше, че ще създаде независимо находището с почти 540 милиарда кубически метра газ. Следователно всяка официална работа с американски компании би означавала смяна в Черно море, където Русия също има искания. Турция изследва съществуването на въглеводороди и в Източното Средиземноморие.
Находката в Черно море може да трансформира енергийната взаимозависимост на Турция от Русия, Иран и Азербайджан. Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му е решена в последна сметка да стане чист експортьор.
 Открито е ново газово находище в Черно море Открито е ново газово находище в Черно море
Турция е разкрила в Черно море ново газово находище с размер 135 милиарда куб. метра, разгласи президентът Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters...
Понастоящем страната внася съвсем цялото количество газ, което използва годишно. В опит да понижи външната си взаимозависимост от вноса на енергоносители, през последните години тя ускори търсенето на въглеводородни запаси край крайбрежията си. Страната употребява годишно сред 45 и 50 милиарда куб. м газ годишно, за което заплаща сред 12 и 15 милиарда $. През 2020 година е внесла 48,1 милиарда куб. м газ, което е с 6% повече от миналата година, от които една трета е от Русия.
Ердоган е квалифициран за първата си среща в понеделник с американския президент Джо Байдън. Сътрудничеството в региона на енергетиката може да помогне за намаляване на разривите сред съдружниците в НАТО, в това число във връзка с закупуването от Турция на съветските системи за Противовъздушна отбрана С-400. Според високопоставения турски източник, поискал анонимност, досега държавното управление е било сдържано във връзка с задграничния корпоративен интерес към газовите открития.
" Но в този момент Exxon Mobil и Chevron са се срещнали с Turkish Petroleum Corporation (TPAO) и са получили данни по отношение на откритието ", сподели служителят, базирайки се на турската държавна енергийна компания. Засега от Министерството на енергетиката. Chevron и Exxon Mobil отхвърлят коментар по тематиката.
Турция възнамерява да стартира да изпомпва газ от Черно море през 2023 година, само че първо би трябвало да построи офшорна тръбопроводна мрежа и оборудванията за преправка. Очаква се находището да доближи резистентен пиков рандеман през 2027 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР