Турция е решена да осигури мир между Москва и Киев,

...
Турция е решена да осигури мир между Москва и Киев,
Коментари Харесай

След взрива в Каховка: Ердоган пак пробва да посредничи между Путин и Зеленски

Турция е решена да обезпечи мир сред Москва и Киев, е декларирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин, съобщи Анадолската организация.

Ердоган е подчертал също, че е значимо провеждането на всеобхватно следствие на детонацията в язовир " Каховка ", което да не оставя място за подозрения. 

Украйна и Русия се упрекват взаимно за разрушаването на язовира, което наводни региона и принуди хиляди хора да бягат.

Ердоган е споделил на Путин, че може да бъде образувана интернационална комисия, включваща представители на Организация на обединените нации и Турция, която да се заеме с този въпрос, се показва в известие на пресслужбата на турския президент, представено от Ройтерс.



Ердоган е разговарял през днешния ден и с украинския си сътрудник Володимир Зеленски. Според турския водач може да бъде образувана интернационална комисия, която да проверява разрушаването на язовирната стена на огромния Каховски язовир на фронтовата линия сред съветските и украинските сили, съобщи Ройтерс.

Ердоган е споделил на Зеленски, че способ на договаряния, сходен на този за черноморския зърнен кулоар, може да бъде употребен за решение на случая с язовира, се показва в известие на пресслужбата на Ердоган.



Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че е разискал по телефона с турския си сътрудник Реджеп Ердоган „ филантропичните и екологичните последствия “ от наводненията, породени в Южна Украйна от разрушаването на язовир „ Каховка “.

„ Говорихме за филантропичните и екологичните последствия от съветския терористичен акт в Каховската Водноелектрическа централа, в това число рисковете за Запорожката АЕЦ “, написа Зеленски в Tуитър, като добави, че по време на телефонния диалог е предал на своя турски сътрудник „ лист със незабавни потребности за справяне с бедствието “.

Същевременно Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации (WFP) предизвести за отрицателни последствия за гладуващите по света поради разрушаването на стената на язовира " Каховка " в Украйна и последвалите наводнения, съобщи ДПА.

" Мащабните наводнения унищожават новата годишна продукция от зърнени култури и попарват очакванията на 345 милиона гладуващи хора по света, за които украинските зърнени храни са животоспасяващи ", съобщи пред ДПА Мартин Фрик, началник на бюрото в Берлин на програмата на Организация на обединените нации. 

Той обаче не чака ново повишаване на храните. 

" Глобалните цени на храните към момента са на най-високото си ниво за последните 10 години ", отбелязва специалистът. 



Очаква се да бъдат наводнени към 10 000 хектара обработваема земя на северния бряг на река Днепър в Херсонска област, по първични оценки на украинското министерство на земеделието.

" Южният бряг на Днепър и прилежащите му региони, които се намират под съветска окупация, ще бъдат наводнявани неведнъж ", разгласи нощес на уеб страницата си земеделското министерство на Украйна. 
ТЕМА преди 4 часа 1445 преди 1 ден 2405 преди 1 ден 799
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР