Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на

...
Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на
Коментари Харесай

Турция официално ще смени името си за международна употреба

Турция е подхванала акция за налагане на турския вид на на име нованието й - Тюркийе - за интернационална приложимост, оповестиха турски медии, цитирайки шефа по връзките на турското президентство.

Фахреттин Алтун изясни, че кампанията  " Hello Turkiye "  има за цел да наложи този вид на име то. Алтун подсети, че в циркуляр, публикуван на 21 декември м.г. от президента Реджеп Тайип Ердоган , се изисква потреблението на име то Turkiye /Тюркийе/ вместо британското Turkey в надписите на стоките за експорт и в връзката с други страни и интернационалните организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии към този момент вкараха смяната. Английската версия на държавната Анадолска организация и държавната телевизия TRT World към този момент употребяват Turkiye вместо досегашното Turkey.

Според двама турски публични източници, представени от осведомителния портал Мидъл Ийст ай /Middle East Eye/, турското държавно управление възнамерява да регистрира смяната на име то от интернационално приетото Turkey на Turkiye през идващите седмици.

Проблем би могло да съставлява наличието на диакритичния знак U с две точки в турското наименование, който не е част от общоприетата латиница, отбелязва уеб сайтът. Според наблюдаващи е допустимо този знак да бъде заменен с нормално U, с цел да се реши казусът.

Говорител на Организация на обединените нации е показал пред Мидъл Ийст ай, че непрекъснатата задача на Турция е влезнала в контакт с Протокола на Организация на обединените нации, с цел да ревизира каква е процедурата за разискване на промяна на име то на страната. Говорителят е прецизирал обаче, че до момента не е имало публична връзка по въпроса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР