Турция е предложила на САЩ да купи системата за противоракетна

...
Турция е предложила на САЩ да купи системата за противоракетна
Коментари Харесай

Турция опитва да умилостиви САЩ, купувайки Пейтриът

Турция е предложила на Съединени американски щати да купи системата за противоракетна защита " Пейтриът " и чака отговора на Вашингтон. Страната обаче няма да се откаже от към този момент закупените съветски ракетни комплекси С-400, които американците не утвърждават. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на конгрес в Доха, Катар.
" Турция има вяра, че Съединени американски щати към момента са наши съдружници, а ние оставаме техни съюзници… Никой не може да анулира договорката с Русия за закупуване на С-400, към този момент е сторено. Предложението на Русия беше по-изгодно и ние го приехме. Сега ние сме подготвени да купим системата " Пейтриът " от Съединени американски щати, чакаме отговора им ", сподели Чавушоглу.
Външният министър заплаши, че при положение на приемане на наказания от Съединени американски щати поради доставката на С-400, Турция ще бъде принудена да отговори на тях.
Новината за покупката на " Пейтриът " идва единствено дни откакто Комисията за външни връзки на Сената на Съединени американски щати утвърди в сряда пакет от наказания против Турция и нейния финансов бранш поради военната интервенция на Анкара в североизточната част на Сирия и закупуването на съветски зенитни ракетни системи С-400.
Сега документът ще бъде показан за разглеждане от Сената, като в границите на дебата в него може да се вършат промени. Подобен законопроект беше утвърден от Камарата на представителите на Съединени американски щати в края на октомври.
Инициативата задължава президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да наложи ограничавания на участващите във военната интервенция в Сирия, по-специално против турския министър на националната защита Хулуси Акар. Освен това, се споделя в документа, администрацията на Вашингтон, според закона за CAATSA ( " За противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания " ), е длъжна да вкара ограничавания по отношение на покупката на Анкара на С-400.
Министерството на външните работи на Турция осъди подготовката на Съединени американски щати за въвеждане на наказания против страната. " Инициативите, подкрепени от двете камари на Конгреса и антитурските кръгове, са още един симптом на пренебрежение към нашите суверенни решения по отношение на националната ни сигурност ", се споделя в позицията.
Отношенията сред Съединени американски щати и Турция толкоз се напрегнаха, че публични лица заговориха за допустимо евакуиране на американските войски от базите им в Турция.
Заради покупката на С-400 Съединени американски щати отхвърлиха да доставят на Турция и изребители от последно потомство F-35 още през лятото, макар, че Анкара взе участие с финанси в програмата за разработка и произвеждане на изтребителите. " Нa Турция мoжe дa ce нaлoжи дa зaкупи изтрeбитeли oт Руcия и Китaй ", зaяви aмeрикaнcкият прeзидeнт Дoнaлд Тръмп, прeди cрeщaтa нa върхa нa НAТO в Лoндoн при започване на месеца.
Рано е да се приказва за закупуването от Турция на съветски изтребители, Анкара към момента се надява да получи американските самолети F-35, отговори му турският министър на защитата Хулуси Акар.
" На този стадий е рано да се приказва за закупуване на съветски изтребители. Трябва да се изчака и да се види по какъв начин ще се развият събитията. Турция е самостоятелна страна и ще направи това, което сметне за добре.
Ако Съединени американски щати откажат да изпълнят отговорностите си за доставка на F-35, тогава можем а намерим други снабдители. В света се създават доста самолети и да се откри вид не е проблем. Но желаеме да си сътрудничим със Съединени американски щати, тъй като те са наши сътрудници ", съобщи Акар пред телевизия NTV.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР