Турция е под напрежение, докато очаква официалните резултати от изборите

...
Турция е под напрежение, докато очаква официалните резултати от изборите
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Държавните медии дават победа на Ердоган, опозицията ги обвинява в дезинформация

Турция е напрегнат, до момента в който чака формалните резултати от изборите за президент - на фона на разминаванията сред данните на държавната Анадолска организация и предизвестията на опозицията, че ръководещите манипулират публичното мнение посредством нея.

Според формалните данни на Анадолската организация при 73,08% от обработени секции Реджеп Тайип Ердоган води с 50,91%, а водачът на обединената съпротива Кемал Кълъчдароглу получава 43,28%.

Ако този резултат се резервира, Ердоган би спечелил още от първия тур.

Третият претендент Синан Оган получава 5,33 %. Под 1% от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, ръководител на Партията на родината, който тази седмица разгласи, че се отхвърля от кандидатурата си, само че все пак гласовете, подадени за него, се смятат за годни.



Опозиционният щаб на Кълъчдароглу обаче приканва турските жители да изчакат окончателното броене на бюлетините - изключително резултатите от огромните градове като Истанбул и Измир.

Телевизията Halk демонстрира данни от без значение броене на организация ANKA, съгласно които Ердоган води, само че единствено с 48,4%, до момента в който Кълъчдароглу е покрай неговия резултат с 45,9% (при 74,51% обработени изборни урни). Това значи, че президент може и да не бъде определен от първи тур.

От опозицията упрекват проправителствената организация, че извежда изкуствена преднина на Ердоган поради по-ранното преброяване на гласовете от секциите в селските региони, където той е любимец.



От Висшата изборна комисия, представена от Българска телеграфна агенция, оповестиха, че съгласно 11% от обработените бюлетини Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган получава 349 от 600 места в Меджлиса на парламентарните избори, а главната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Избирателната интензивност на неделните президентски и парламентарни избори в Турция е била 85,6%, съгласно държавният ефирен канал TRT.

Междувременно водачът на НРП Кълъчдароглу насочи апел изборните секции в страната да не остават без наблюдаване.

Днес 64,1 милиона души имаха право на глас, в това число 1,76 милиона в чужбина, и 4,9 милиона гласоподаватели, които гласоподават за първи път.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР