Турция е издала заповед за ареста на живеещия в Съединените

...
Турция е издала заповед за ареста на живеещия в Съединените
Коментари Харесай

Турция издаде заповед за ареста на Гюлен за убийството на руския посланик

Турция е издала заповед за ареста на живеещия в Съединените щати свещеник Фетхуллах Гюлен и седем други поради убийството на съветския дипломат Андрей Карлов. Това оповестиха вестниците " Йени шафак " и " Хабертюрк ", представени от " Ройтерс ".

Решението Гюлен да бъде задържан е взето единствено ден преди предстоящо посещаване на съветския президент Владимир Путин в Турция.

Властите в Анкара не за пръв път приказват за връзка сред Гюлен - към този момент упрекнат за опита за прелом през 2016 година - и убийството на Карлов по време на разкриване на галерия в Анкара през декември 2016 година " Не забравяйте Алепо " и " Аллах е популярен ", извика тогава Мевлют Алтънташ, служител на реда, който по това време не беше на работа, преди да отрие огън в залата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган към този момент е обявявал, че проповедникът е зад убийството, само че последният е отхвърлял това. Несъгласните с него акцентират, че мрежата на Гюлен стои зад правилата на разговор сред религиите, до момента в който физическият причинител сподели благосклонности към радикалния ислям. Официална Анкара обаче твърди, че полезностите, за които приказва придвижването на Гюлен, са единствено маска за същинската природа на организацията.

Новината не беше последвана от публично удостоверение от генералната прокуратура в Анкара. Турция обаче към този момент търси Гюлен поради опита за прелом и постоянно насочва рецензии към Съединени американски щати, които към момента не са отвърнали на настояването за екстрадиция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (357)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР