Турция е информирала НАТО, че ратифицирането на кандидатурата на Швеция

...
Турция е информирала НАТО, че ратифицирането на кандидатурата на Швеция
Коментари Харесай

Турция попари НАТО за членството на Швеция

Турция е уведомила НАТО, че утвърждението на кандидатурата на Швеция за участие няма да бъде приключено в точния момент, тъй че церемонията по присъединението на страната да може да се организира на срещата на външните министри на Алианса идната седмица. Това оповестява " Ройтерс ", базирайки се на двама източници, осведомени с въпроса.

Миналата седмица комисията по външните работи на турския парламент отсрочи гласуването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, с цел да организира спомагателни диалози по въпроса.

Външните министри на страните от НАТО ще се срещнат в Брюксел на 28-29 ноември. Някои членове на Алианса се надяваха точно на тази среща публично да бъде маркирано присъединението на Швеция.

Както Швеция, по този начин и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година след нахлуването на съветските сили в Украйна.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче в началото възрази и против двете кандидатури, защото съгласно него скандинавските страни пазят лица, които Турция счита за терористи, както и поради тяхното ембарго върху търговията в региона на защитата. Турция утвърди кандидатурата на Финландия през април, само че не и тази на Швеция.

Анкара настоя Стокхолм да предприеме повече стъпки за преодоляване на локалните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична формация от Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Швеция показа законопроект за битка с тероризма, според който участието в терористична организация се смята за нелегално, а също така анулира рестриктивните мерки за експорт на оръжия за Турция.

За да бъде утвърден, законопроектът би трябвало да бъде утвърден от турската комисия по външните работи, преди да бъде подложен на цялостно гласоподаване в Народното събрание, което може да се случи дни или седмици по-късно. След това Ердоган следва да го подпише като закон. С тези стъпки ще завърши процедурата, чиято дълготрайност разочарова съдружниците на Анкара и сложи на тестване връзките ѝ със Запада.

Въпреки че Унгария - различен член на НАТО, също към момента не е утвърдила участието на Швеция, Турция се счита за съществена спънка за присъединението на Швеция към Алианса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР