Турция е дала най-голям брой жертви при земетресението с магнитуд

...
Турция е дала най-голям брой жертви при земетресението с магнитуд
Коментари Харесай

Турция дава най-много жертви при земетресения

Турция е дала максимален брой жертви при земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което раздруса региона на западния окръг Измир в петък, спрямо сходни трусове в други страни, написа в. " Йени Ася " през днешния ден. През 2020 година са станали общо 12 трусове с магнитуд над 6,5, показва вестникът. При някои от тях изобщо няма починали, а най-вече жертви има в Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-новото земетресение в Измир е предизвикало гибелта на над 60 души. Преди това при трус на 24 януари в източния турски окръг Елязъг живота си изгубиха 41 души, припомня вестникът и предлага параленост, съгласно която общият брой на починалите при трусове хора в другите страни по света от началото на годината е 13.

" Йени Ася " загатва някои от по-силните земни земетресения от началото на годината, като земетресението в Мексико с магнитуд 7,4, в Папуа Нова Гвинея с магнитуд 7 и Филипините - 6,6, при които са починали двама души. В Япония, Чили, Индонезия, Гърция, Соломоновите острови и Съединени американски щати също имаше трусове с магнитуд сред 6,5 и 6,9, без да има никакви починали хора, отбелязва още вестникът.

" Нека да дават отговор ", приканва в заглавие опозиционният в. " Джумхуриет ", съгласно който би трябвало да се потърси сметка на виновните институции, които са показали немарливост, коствала живота на хората. Специалисти обръщат внимание, че срутилите се при труса здания имат разнообразни характерности от тези, които са се запазили здрави, като настояват, че са позволени голям брой неточности. Гражданите упорстват на виновните за неточности и безгрижие да бъде потърсена сметка, показва още изданието.

" Сградите в Измир, които се срутиха и понесоха тежки вреди, още веднъж демонстрираха действителността в Турция. Предприемачите икономисват материали, магазините отстраняват носещи колони, строителният контрол е непълен ", разяснява " Джумхуриет ".

" Всички здания би трябвало да получат паспорт ", написа в. " Айдънлък ". За това упорстват специалисти, представени от изданието. По думите на строителния инженер Хюсеин Аксу би трябвало да бъде признат закон за сигурността на постройките и да бъде прибавен средносрочен проект за замяна на тези от тях, които съставляват риск. Според Аксу доста здания в Турция не са регистрирани. Той обръща също внимание, че " всеки прави каквито си изиска промени " по структурата, на което, както той акцентира, би трябвало да бъде комплициран край.

" Айдънлък " цитира и геолога Мюзейен Шевкин, която отбелязва, че импортиран от опозицията план за преустановяване на застрояването по линиите на разломи и опразването на към този момент издигнатите здания, попадащи в такива региони, чака да бъде прегледан от Народното събрание от февруари.

" Разрушителната истина на земетресението ", озаглавява обявата си по тематиката в. " Анаюрт ". Вестникът дава думата на ръководителя на измирската Камара на строителните инженери Улуташ Аятар, който също обръща внимание на намаляването на устойчивостта на постройките вследствие на самоволно направени промени в структурата.

" Държавата превързва раните от земетресението ", написа в заглавие проправителственият " Йени акит ". Вестникът показва, че през 18-те години на власт на Партията на справедливостта и развиването /ПСР/ са основани институции като АФАД и УМКЕ /Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки и Националния екип за здравно спасяване/, които да се отзовават бързо при положение на бедствия.

Същевременно средствата, отпускани на пострадалите от фонда, образуван от събирания налог земетресение, са нарастнали осем пъти в интервала 2003-2019 година - от 147,2 милиарда турски лири на 1,215 трилиона турски лири, показва изданието. Осъществени са вложения за построяването на 49 хиляди земетръсоустойчиви здания.

" Не земетресенията, а нестабилните здания убиват ", съобщи и вицепрезидентът Фуат Октай, като предизвести хората да не влизат в сгради, които са понесли вреди при труса, написа още " Йени акит ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР