Турция държи на военната си база в КатарТурция отхвърли като

...
Турция държи на военната си база в КатарТурция отхвърли като
Коментари Харесай

Турция държи на военната си база в Катар

Турция държи на военната си база в Катар
Турция отхвърли като „ нереалистични “ настояванията да затвори военната си база в Катар, за което упорства воденият от Саудитска Арабия блок, който е на нож с емирството.

Външният министър Мевлют Чавушоглу сподели, че наличието на турски войски в богата на природен газ страна от Персийския залив няма никаква връзка с рецесията сред арабските страни.

„ Убедени сме, че това искане е както нереалистично, по този начин и безпочвено “, сподели Чавушоглу, представен от проправителствения катарски вестник „ Ал Уатан “ и от в. „ Катар трибюн “.

През 2014 година Турция и Катар подписаха военно съглашение, „ доста преди рецесията в Персийския залив “, сподели външният министър.

Чавушоглу също съобщи, че дипломатическата невъзможност би трябвало да бъде решена неотложно.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет приканиха за закриването въз основата „ Тарик бин Зиад “ в Доха като част от редица условия за преустановяване на тяхната дипломатическа и политическа изолираност на Катар.

Водената от Рияд коалиция наложи обсада на Катар през юни 2017 година по обвинявания, че емирът поддържа радикалните ислямистки групи и търси по-тесни връзки с районния противник на Рияд – Техеран.

Катар отхвърля обвиняванията, обвинявайки съседите си, че търсят смяна на ръководството в страната.

Закриването на турската база беше едно от 13-те претенции на водените от Саудитска Арабия страни, както и апел за преустановяване на военното съдействие сред Доха и Анкара.

Катар отхвърли тези претенции като "нито рационални, нито приложими".

Смята се, че 3000 турски военнослужещи са ситуирани на територията на Катар и че базата разполага с потенциал до 5 000 военни.

Анкара има за какво да държи на контактите си с Катар. Наскоро Доха разгласи отпущането на 15 милиарда $ заем за задъхващата се банкова система на Турция. Освен това Анкара получи „ летящ подарък “ - първокласен аероплан, който евентуално коства към 400 млн. $. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР