Турците изнемогват: инфлацията в страната достигна 73,5%, гласят официалните данни.

...
Турците изнемогват: инфлацията в страната достигна 73,5%, гласят официалните данни.
Коментари Харесай

Турците изнемогват: цените скочиха до небесата

Турците изнемогват: инфлацията в страната доближи 73,5%, гласят формалните данни. Над два пъти по-високи са оценките на самостоятелните наблюдаващи: икономисти пресмятат, че инфлацията е надхвърлила 160%.

Скок на цените

Примерът с олиото е индикативен: 5-литрова бутилка от по-евтиния вид е коствала преди година по-малко от 5 евро, а през май тази година цената ѝ към този момент доближава съвсем 9 евро. И не е единствено това: доста са нарастнали и цените на силата и горивата. При природния газ да вземем за пример покачването е с 30%. Една от аргументите: турската валута продължава да се обезценява. В момента 1 евро коства повече от 17 лири.

Значително нарастна и алкохолът. Докато в края на предходната година бутилка турска ракия струваше малко повече от 10 евро, в този момент тя е съвсем два пъти по-скъпа. В случая обаче роля играе и нарастването на налозите: алкохолните питиета в Турция по традиция се таксуват с доста високи налози.

Ердоган под напън

За хората в Турция става все по-трудно да покриват и най-елементарните разноски. Минималната заплата бе увеличена при започване на годината, само че това не съумява да компенсира инфлацията. В момента минималната работна заплата в Турция възлиза на 250 евро на месец, а минималната пенсия се равнява на към 140 евро. Съобщено бе, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли, само че към момента не е известно с какъв брой.

Тежкото икономическо състояние ускорява от ден на ден натиска над президента Ердоган: съгласно настоящо изследване неговата Партия на справедливостта и развиването събира по-малко от 30 % поддръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР