Турското правителство увеличи месечната минимална работна заплата за идната година

...
Турското правителство увеличи месечната минимална работна заплата за идната година
Коментари Харесай

Увеличиха минималната заплата в Турция с около 500 лири

Турското държавно управление усили месечната минимална работна заплата за идната година с към 500 турски лири /54.90 евро по днешния курс/ спрямо тази през 2020 година, предава Българска телеграфна агенция.

Министърът на труда и обществените грижи Зехра Зюмрют Селчук разгласи, че брутната минимална месечна работна заплата през 2021 година ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на към 391 евро /спрямо 2943 турски лири през 2020 г./, откакто завършиха оспорваните договаряния сред синдикатите и Комисията за установяване на минималното трудово заплащане в Турция.

Нетната минимална работна заплата ще бъде 2825 турски лири, което се равнява на към 308 евро /срещу 2325 лири през 2020 г./.

По думите на министъра, сумата от 2825 турски лири се отнася за несемейните и служащи и чиновници и за тези без деца. Месечното минимално заплащане на фамилните служащи и чиновници и на родителите ще бъде 3313 турски лири.

Социалният министър уточни също, че "с укази на президента Реджеп Тайип Ердоган бяха инициирани насърчителни стратегии в размер на над 45 милиарда лири поддръжка, с цел да понижим отрицателните последствия от пандемията.

Изплатихме осигурителни вноски в размер на 2,5 милиарда турски лири на над 3 млн. работещи. Осигурихме продължение на трудовите връзките с използване на къси стратегии за претовареност, които бяха удължени от 3 на 6 месеца. От месец април до момента държавното управление е изплатило помощи в размер на 6,5 милиарда турски лири, ".

От синдикатите обаче показаха противоречие с решението на държавното управление.

"Противопоставяме се на решението, не сме съгласни. Определената чиста минимална заплата е незадоволителна, надалеч не дава отговор на потребностите и упованията на служащите и чиновниците. Работниците са изправени пред все по-големи компликации пред препитанието си ", сподели секретарят на най-големия работен профсъюз Тюрк-иш Назми Иргат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР