Турското правителство е призовало екстрадицията на критично настроения журналист Джан

...
Турското правителство е призовало екстрадицията на критично настроения журналист Джан
Коментари Харесай

Турция поиска от Германия екстрадицията на журналист и други 68 заподозрени в тероризъм

Турското държавно управление е призовало екстрадицията на сериозно настроения публицист Джан Дюндар и други 68 обвинени в тероризъм от Германия да съвпадне с визитата на президента Реджеп Тайип Ердоган в Берлин, съгласно турски вестник, представен от ДПА.

Анкара е предоставила на Германия "списък с терористи ", показва проправителственият в. "Йени асър ".

Турция "спешно " желае екстрадицията на 69 души, показва всекидневникът, добавяйки, че описът включва също адресите на обвинените и фотоси, на които се вижда по какъв начин влизат и излизат от жилищата си в Германия. Все още няма реакция от немска страна. Дюндар, някогашен основен редактор на светския и сериозен към държавното управление в. "Джумхуриет ", беше наказан по обвинявания в откриване на държавни секрети.

Той живее в заточение в Германия от 2016 година Дюндар трябваше да участва на взаимната конференция на немския канцлер Ангела Меркел и президента Ердоган през днешния ден, само че написа в своя информативен портал, че няма да отиде. Акредитирането на Дюндар, за който турските управляващи са издали заповед за арест, и желанието му да зададе въпрос на Ердоган станаха мотив за дипломатическо напрежение.

Турската делегация възразила против акредитирането на Дюндар, а немската страна отказвала да отстъпи.

На немските управляващи даже било декларирано, че в случай че журналистът участва, Ердоган би могъл да анулира конференцията за медиите, сочат информации. "Йени асър " показва, че описът с 69-те лица, чиято екстрадиция желае Анкара, включва също известни учени, както и обвинени по отношение на опита за прелом през 2016 година, включително и Адил Йоксюз, считан за началник на несполучливия пуч.

През юни Турция изиска от Германия информация за местонахождението на Йоксюз, за който се допуска, че е непосредствен помощник на проповедника Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за опита за прелом.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР