Турско семейство с три деца загина по трагичен начин във

...
Турско семейство с три деца загина по трагичен начин във
Коментари Харесай

Смъртта като бягство от Ердоган

Турско семейство с три деца почина по драматичен метод във водите на Егейско море в опит да избягат от режима на Ердоган. Преди няколко дни бяха открити телата на трите деца. Трагичната история на семейство учители и техните чеда откри необятен отзив измежду международната общественост, оповестява obzornews.bg.

Според информация на уеб страницата аktifhaber.com 40-годишния татко Хюсеин Маден е бил преподавател по физика, а майката Нур Маден (36 г.) е била начална учителка. Семейството е живеело в град Кастамону, имало е две дъщери (Надире на 13 година и Нур на 10 г.) и един наследник (Феридун на 7 г.).

Хюсеин Маден е бил преподавател в държавно учебно заведение, само че след опита за прелом на 15 юли 2016 година е отхвърлен от служба с президентски указ и споделя ориста на хиляди други учители като него. След това е упрекнат в „ участие в терористична организация “, а поради благосклонности към Движение Гюлен против него стартира следствие. Под опасност да бъдат и двамата родители задържани и да няма кой да се грижи за децата, фамилията взема решение да се крие от полицията.

Около една година сполучливо се крият на различен адрес от полицията, а в същото време полицията неведнъж провежда акции на непрекъснатия им адрес. През това време Хюсеин Маден стартира работа без контракт и осигуровки за 1000 турски лири месечно (около 450 лева), с цел да може да прехранва фамилията. Но продължаващите репресии и гонения против така наречен гюленисти принуждава семейство Маден да избягат от Турция.

Тъй като са останали без работа и режимът на Ердоган е конфискувал имуществото им губят доста от насъбраните си средства. Според информация на близки на фамилията Хюсеин Маден се е срещал с доста трафиканти на хора, с цел да провежда бягството на своето семейство. Но не е разполал със сумата, желана от трафикантите на хора за петчленното му семейство. Поради това взема решение да купи остаряла лодка, като за задачата е взел заем от другар и вложил всичките си пари. Хората които продали лодката обяснили на Хюсеин Маден по какъв начин да я ръководи, с цел да може да придвижи фамилията си до гръцкия остров Лесбос и да изиска протекция от гръцките управляващи. (Гръцкият остров Лесбос се намира на към 5,5 км разстояние от турска земя – б.р.)

Последната нощ

Приятелят на Хюсеин Маден споделя за последната вечер, когато са се сбогували. „ До утринната молитва намаз не спахме. След това дружно изпълнихме молитвата. Сутринта ме разсъни. Каза ми, че дънките и ризата, които беше облякъл ги е купил втора употреба за 10 лири (около 4,5 лева). Изпратих го с торбичка в ръка.

„ Никак не ми се върви, само че нямам различен избор. Нямам познати при които да отида. Отиваме към незнайното “, ми сподели той.

Попитах го какъв брой пари са му останали. Отговори ми, че има към 5-6 хиляди лири (около 2,5-3 хиляди лева) и посочи, че Аллах е популярен и ще откри излаз. Сбогувахме се. Аз не съм от мъжете, които плачат, само че когато се сбогувахме няколко сълзи се изрониха от очите ми. Поиска амнистия, взаимно си простихме. Особена горест обхвана цялата къща. “

Денят на пътуването

След това 40-годишният Хюсеин Маден поема през бурните през този сезон води на Егейско море дружно с цялото си семейство. Единственото, което се знае от тук нататък е изпратеното на роднините известие: „ Видяхме светлините, ще стъпим на острова “. 20 дни са минали откогато това известие е изпратено. Не са отговаряли на позвъняванията. През това време роднините им се успокояват, че на остров Лесбос са арестувани от гръцката полиция и са изпратени в бежански лагер.

Преди няколко дни на един плаж на острова бяха открити телата на три деца – две девойки и момче. Според формалната информация на гръцката полиция годините на децата съответствува с тази на децата на семейство Маден. И в бежанските лагери няма диря от фамилията.

След ДНК експертиза телата на децата бяха заровени. Роднините на фамилията имат предпочитание да посетят Гърция, само че към момента не са съумели да преодолеят визовия проблем.

Хюсеин Маден беше сполучлив преподавател

Хюсеин Маден беше сполучлив преподавател по физика. На формалната страница на турското Министерство на образованието към момента стои подробна информация за проведения от учителя Научен панаир взаимно с TÜBİTAK (Турски институт за научни и софтуерни изследвания). На уеб страницата е посочено: „ Организираният от учителят ни по физика Хюсеин Маден взаимно с TÜBİTAK Научен панаир 4006 се организира на 22-23 май 2015 година със сърдечната поддръжка на учителите и учениците ни “.

Защо напуснаха Турция?

Според информация споделена от приятелите на Хюсеин Маден младият преподавател по физика е имал тежки здравословни проблеми. Бил е претърпял интервенции на бъбреците, черния дроб и далака. За това се е боял, че в случай че бъде задържан, като останалите свои сътрудници учители, здравословното му положение в пандиза ще се утежни, което ще коства живота му. Имало е заповед за арестуване и на брачната половинка му и се е боял, че за трите им деца няма да има кой да се грижи.

Поради това, че е бил отхвърлен от работа и натрапен запор на имуществото му е изпитвал съществени финансови проблеми. Поради това, че фамилията се е криело и е било в конспиративност, е било невероятно децата да вървят на учебно заведение. Поради това че цялото семейство на Хюсеин Маден е било подложено на обществена гибел под режима на Ердоган в Турция, поемат рисковете и се насочат към Гърция, с цел да намерят избавление.

Семейство Маден в дневния ред на турския Меджлис

След трагичния случай семейство Маден влезе в дневния ред на турския Меджлис. Опозиционната депутатка от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Мерал Данъш Бешташ насочи питане към премиера Бинали Йълдъръм.

Депутатката напомня трагичния случай със фамилията и акцентира, че преди тях доста хора са починали в Егейско море в опит да избягат. Тя желае повече сведения и семейство Маден. Мерал Данъш Бешташ насочва питане за броя на починалите в Егейско море през последните 5 години в опит да избягат и за техния генезис. Въпросът също включва и да бъдат изяснени аргументите които карат хората да бягат от Турция, като се показва: „ Възможно ли е репресивните ограничения на държавното управление да са причина за това? “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР