Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обвини кюрдските екстремисти за експлозията

...
Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обвини кюрдските екстремисти за експлозията
Коментари Харесай

Турция обвини кюрдите за взрива в Истанбул, извършителят е задържан

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу упрекна кюрдските екстремисти за детонацията на основната комерсиална улица в Истанбул в неделя, при която починаха шестима души, заяви Ройтерс.

Полицията съобщи, че е задържала 22 обвинени, в това число лицето, което е сложило бомбата.

Сойлу сподели, че заповедта за офанзивата на улица " Истиклял " в Истанбул е била дадена в Кобани, град в Северна Сирия, леговище на сирийските кюрдски милиции YPG.

" Преценихме, че инструкциите за офанзивата са пристигнали от Кобани ", сподели Сойлу, добавяйки, че поставилият гърмежа е минал през Африн, различен район в Северна Сирия.

" Човекът, направил случая, оставил бомбата, беше арестуван. Преди това бяха арестувани 21 други ", сподели Сойлу.

Никой не е поел публично отговорност за гърмежа.

Телевизионните репортажи демонстрираха изображения на човек, който наподобява като жена и оставя пакет под цветна саксия на улицата - известно място за купувачи и туристи, с трамвайна линия, минаваща по цялата й дължина.

Петдесет души бяха изписани от болница след офанзивата, която провокира опасения, че Турция може да бъде обект на още бомбени произшествия, сходно на поредицата през 2015 г.-2017 година

Истанбул е бил цел в предишното от кюрдски, ислямистки и леви бойци. Клон на Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за двойни атентати пред футболен стадион в Истанбул през декември 2016 година, при които починаха 38 души и бяха ранени 155.

От ранените в неделя общо петима са в интензивно поделение, двама от тях са в сериозно положение, оповестиха от кабинета на губернатора на Истанбул. 31 ранени към момента са в болница.

Видеозаписи, получени от Ройтерс, демонстрират момента на детонацията в 16.13 часа. На тях се виждат голям брой парчета и няколко души, които лежат на земята. И шестимата убити при нападението са турски жители.

Анкара твърди, че YPG, която Вашингтон поддържа в Сирия, е крило на ПКК.

Турция извърши три нахлувания в Северна Сирия против YPG, като последното през 2019 година завзе стотици километри земя. Президентът Реджеп Ердоган сподели тази година, че Турция още веднъж ще се насочи към YPG.

Въпреки офанзивата Ердоган не промени проектите си и към този момент дойде в Бали, където тази седмица ще се организира среща на върха на 20-те най-развити стопански системи в света - Г-20.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР